Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΟΡΕΚΤΙΚΑ 8

Πρασόπιτα

Bαθμολογία:
       
 
36 ψήφοι
Προστέθηκε από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 12.10.08
AdTech Ad
Πρασόπιτα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι νερού ροδέλες πράσου
  • 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι νερού φέτα θρυμματισμένη
  • 1 ποτήρι νερού κασέρι τριμμένο
  • 1 κουταλιά γεμάτη άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι νερού φαρίναπ
  • 3 αβγά
  • πιπέρι
  • 2 γιαούρτια 2% λιπαρά
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ζεματιστό νερό ρίχνουμε αλάτι και τα πράσα για 10 λεπτά.
  2. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  3. Με σύρμα χτυπάμε αβγά και λάδι (και τα 2 είδη).
  4. Προσθέτουμε και τα γιαούρτια να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Συνεχίζουμε με πράσο, κρεμμύδι, άνηθο, τυριά, πιπέρι.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι.
  7. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο βαθύ πυρέξ.
  9. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς περίπου 45' ή ανάλογα το φούρνο, να ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αντί για πράσο, βάλτε σπανάκι ή και κομματάκια κοτόπουλου..και ότι άλλο νομίζετε πως ταιριάζει.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για καλύτερτη απορρόφηση του σιδήρου, συνοδέψτε τη συνταγή με μια πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι κτλ)



Ρεβυθοκεφτέδες του θείου του Γιώργου

Bαθμολογία:
       
 
35 ψήφοι
Προστέθηκε από vasiliki68, 24.01.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Είναι πολύ απλή συνταγή για ρεβυθοκεφτέδες και το αποτέλεσμα έχει ενθουσιάσει όσους τους έχουν δοκιμάσει.
Ρεβυθοκεφτέδες του θείου του Γιώργου
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό ρεβύθια
  • 1-2 κρεμμύδια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • μαϊντανό
  • δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο νερό
  • λίγο αλεύρι
  • 1 κουταλιά σούπας μπέικιν
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το βράδυ.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το μπείκιν σε ένα πολυμίξερ και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.
  3. Προσθέτουμε το μπέικιν και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να στέκεται το μίγμα στο κουτάλι μας.
  4. Αφήνουμε να σταθεί μία ώρα περίπου.
  5. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν έχουμε μουσκέψει τα ρεβύθια από το βράδυ μπορούμε να τα βάλουμε να πάρουν μια βράση και να τα αφήσουμε για μια ώρα. Το μίγμα μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Τη συνταγή την έχω πάρει από το θείο του άντρα μου ο οποίος είχε ταβέρνα.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συνοδέψτε με μια πηγή βιταμίνης C (μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρούτ κτλ)


Ρολό πατάτας

Bαθμολογία:
       
 
11 ψήφοι
Προστέθηκε από xaroula, 09.06.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Ενα διαφορετικο φαγητο με ευκολα υλικα, λιγες θερμιδες και ωραία εμφάνιση.
Ρολό πατάτας
photo: Aleksandra
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 2 κ.σ. αλευρι
  • 1 αυγο
  • περίπου 250 γρ. σπανάκι ζεματισμένο
  • λίγο άνηθο
  • αν θέλετε 2-3 φρέσκα κρεμυδάκια
  • 80 γρ. σιμιγδάλι χονδρό (κρατήστε λιγο για το τύλιγμα)
  • αλατοπίπερο
  • μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. όποιο κίτρινο τυρί σας αρέσει

Για επάλειψη:
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. γάλα
Στα γρήγορα
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Λιώνετε σε πούρε τις πατάτες
  2. Προσθέτετε αλεύρι, αβγό, σιμιγδάλι και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  3. Παίρνετε ένα κομμάτι μεμβράνη, σκορπάτε σιμιγδάλι, βαζετε το μίγμα της πατάτας και σκεπαζετε με δεύτερη μεμβράνη
  4. Με ένα μπλάστη πλάθουμε το μίγμα μεχρι να γίνει ένα παραλληλόγραμο
  5. Βγάζω την δεύτερη μεμβράνη
  6. Απλώνω το μίγμα σπανάκι-κρεμύδια-άνηθο, ρίχνω και το τυρί τριμένο
  7. Αρχίζω προσεκτικά να τυλάω σε ρολό
  8. Βαζω σε λαδωμένο ταψί
  9. Ανακατεύω αυγό, γάλα και αλοίφω το ρολό
  10. Ψήνω στους 180'c ~40'
  11. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και κόβετε σε ροδέλες

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να αλάξετε την γέμιση με άλλη της αρεσκείας σας.
Αν χρειαστεί αλείψτε με γάλα ξανά να μην σκάσει το ρολό.
Για ποιο παχυντική γεύση σωτάρετε μανιτάρια, κρέμα γάλακτος, αλατι, πιπέρι, κάρυ. Μόλις πήξει λίγο ρίξτε πάνω απο τις ροδέλες πατάτας
Την συνταγη μου την εχει δωσει εδω και χρονια μια καλη μου φιλη

Τάρτα με πατάτες και ζαμπόν

Προστέθηκε από twins, 25.04.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Μια υπέροχη τάρτα με πατάτες και ζαμπόν η οποία μπορει να εντυπωσιάσει σε ένα τραπέζι.
Τάρτα με πατάτες και ζαμπόν
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη
  • 2 1/2 φλυντζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλυντζάνι βούτυρο
  • 1 αυγό
  • αλάτι
Για τη γέμιση
  • 4 πατάτες βράσμένες σε αλατισμενο νερό
  • 5 φέτες ζαμπόν
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομένο
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλυντζάνι κρέμα γάλακτος
  • τυρί τριμμένο
  • αλάτι , πιπέρι
Στα γρήγορα
Σερβίρει
6
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

Για τη ζύμη
  1. Ρίχνετε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη. Προσθέτετε το βούτυρο, το αυγό, λίγο λιγο νερό και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα. Ανοίγετε τη ζυμη με το πλαστη και τη στρώνετε σε μια φόρμα τάρτας Νο26 την οποία έχετε αλοίψει με λίγο βούτυρο.
Για τη γέμιση
  1. Πλενετε καλά τις πατάτες και τις βραζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (χωρίς να λιώσουν). Αφού κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε φετες και τις βάζετε σε μια πιατέλα.
  2. Βάζετε μια στρώση φέτες πατάτας πάνω απο τη ζύμη, τις αλοίφετε με βούτυρο, στρώνετε το ζαμπον (ψιλοκομένο), το κρεμμυδάκι, το μισό τυρί (εγω βάζω μπόλικο να καλύψει όλες τις πατάτες), πάλι φέτες πατάτας αλειμένες με βουτυρο και το υπόλοιπο τυρί.
  3. Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και ψήνετε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 190°C.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκα σε ένα βιβλιαράκι που έδινε δώρο ένα περιοδικο.


Τυρο-λουκανικο-μπισκοτομπαλάκια αφράτα

Bαθμολογία:
       
 
40 ψήφοι
Προστέθηκε από savefico, 13.10.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Αφράτα και πεντανόστιμα, ιδανικά για το σχολείο, τη δουλειά, το πάρτυ... Τρώγονται πριν καλά-καλά βγουν από το ταψί και τα παιδάκια τα λατρεύουν :-) Α!... Όσο γρήγορα τρώγονται, τόσο γρήγορα ετοιμάζονται.
Τυρο-λουκανικο-μπισκοτομπαλάκια αφράτα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φαρινάπ
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1-2 χούφτες τυρί τριμμένο
  • 1 κεσεδάκι σπορέλαιο
  • 1 αυγό για τη ζύμη
  • στη μύτη του κουταλιού αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη
  • 400-500 γραμμάρια φέτα θρυματισμένη
  • 10-15 μικρά λουκανικάκια φρανκφούρτης ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό για το άλειμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Δυσκολία
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε σε μπωλ το φαρινάπ, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το τυρί, το αυγό και τη ζάχαρη με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  2. Προσθέτουμε τη φέτα και τα λουκανικάκια και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
  3. Πλάθουμε μπαλάκια-μπισκοτάκια (περίπου όσο το μέγεθος από ένα κεφτεδάκι) και τα βάζουμε σε ταψί.
  4. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή επινοήσαμε όταν πραγματικά δεν είχα χρόνο να κάνω λουκανοπιτάκια και τυροπιτάκια που μου ζητούσε ο γιός μου. Ετσι έγινε το 2 σε ένα.  Από τότε, είναι τα αγαπημένα μας στη δουλεία, στο σχολείο... και η μισή τάξη ζήτησε την συνταγή!
Χωράει πολλά ακόμα μέσα... από μανιτάρι και πιπερίτσες, μέχρι παστουρμά για πικάντικα γούστα...

Πανεύκολα, πεντανόστιμα λουκανικοπιτάκια

Bαθμολογία:
       
 
50 ψήφοι
Προστέθηκε από maria24, 24.03.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή είναι πολύ γρήγορη. Αν και περιέχει μαγιά, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φουσκώσουν.
Πανεύκολα, πεντανόστιμα λουκανικοπιτάκια
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 αυγό
  • 2,5 φλυτζανάκια ελληνικού καφέ σπορέλαιο
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
  • 5 φλυτζάνια περίπου αλεύρι
  • 250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1/5 κιλό περίπου λουκανικάκια Φραγκφούρτης
  • 1 αυγό με νερό
Στα γρήγορα
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
Φτιάχνει
περίπου 2 ταψιά φούρνου
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι και το βιτάμ, και φτιάχνετε τη ζύμη. Δεν χρειάζεται ούτε μίξερ ούτε ιδιαίτερο ζύμωμα.
  2. Την χωρίζετε σε 9 ίσα μέρη.
  3. Ανοίγετε το κάθε ένα από αυτά σε μικρά φύλλα και τα κόβετε σε μικρές λωρίδες.
  4. Βουτυρώνετε το ταψί (ή βάζετε μια λαδόκολα).
  5. Σε κάθε λωρίδα τυλίγετε από ένα λουκανικάκι.
  6. Κλείνετε καλά.
  7. Τοποθετείστε τα στο ταψί και αλείφτε τα με το αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό.
  8. Ψήνετε ώσπου να ροδοκοκκινίσουν (περίπου 30-45 λεπτά) στους 170-180 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσέξτε να μην τυλίξετε με πολλή ζύμη τα λουκανικάκια.
Και μην ξεχνάτε: η γεύση τους εξαρτάται κυρίως από το πόσο νόστιμα είναι τα ίδια τα λουκάνικα. Καλή επιτυχία!


Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης

Bαθμολογία:
       
 
114 ψήφοι
Προστέθηκε από Μπαχαρούλης, 24.05.11
AdTech Ad

Περιγραφή

Εύκολα, αφράτα, γρήγορα, νόστιμα!!!
Αφράτα και γρήγορα κουλούρια Θεσσαλονίκης
photo: κωσταντινα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι Robin Hood
  • 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 30 γραμμάρια αλάτι
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά ταχίνι
  • 300 γραμμάρια σουσάμι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Φτιάχνει
18 κομμάτια
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
  5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια
  6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
  7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς

Λίγα μυστικά ακόμα

Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.
Την συνταγή την βρήκα απο περιήγηση στο Google και ευχαριστώ όποιον την πρόσθεσε γιατί είναι υπέροχη!!!

Η γνώμη μου είναι ότι είναι πολύ καλά,μοιάζουν στα έτοιμα που παίρνουμε από τους πλανόδιους,αλλά είναι αρκετά μαλακά!

Αν τα φτιάξετε θα σας έλεγα τα εξής..

Γίνονται περίπου 25 κομμάτια,κάντε το πλάσιμο σε πάχος όσο το μικρό δαχτυλάκι σας!

Έτσι θα "πλησιάζουν" πολύ περισσότερο τα έτοιμα!

ΥΠΕΡΟΧΑ!!! ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Κ ΕΓΙΝΑΝ ΑΦΡΑΤΑ Κ ΝΟΣΤΙΜΑ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΑΧΑΡΟΥΛΗ!

Ζύμη για αφράτη πίτσα σαν της pizza hut

Bαθμολογία:
       
 
315 ψήφοι
Προστέθηκε από piperitsa kafteri, 16.06.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Ζύμη για αφράτη πίτσα και πεϊνιρλί.
Ζύμη για αφράτη πίτσα σαν της pizza hut
photo: xaroula
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κουτί sprite (330ml)
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερο (330ml)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κ. αλέυρι
  • 1/2 με 1 φλυντζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Δυσκολία
Φτιάχνει
2 ταψιά φούρνου μεγάλα (πλάκες)
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεστένουμε το νερό να γίνει χλιαρό, σε μια λεκάνη ρίχνουμε την sprite, μετά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και έπειτα τη μαγιά. Ανακατέυουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο αλέυρι και μετα το αλάτι.
  2. Αρχίζουμε να πλάθουμε την ζύμη μας ρίχνοντας εναλλάξ αλέυρι και λάδι εως ότου γίνει μια μάλακη ζύμη.
  3. Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για μισή ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, και είναι έτοιμη προς χρήση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το αλάτι το ρίχνουμε αφού ρίξουμε λίγο αλέυρι γιατί δεν κάνει να έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Επίσης δεν βάζουμε ζάχαρη γιατί ειναι γλυκιά η sprite.
Η γέυση της ζύμης είναι οπως η αφράτη ζύμη της pizza hut.


Ζύμη για Πίτσα 4

Bαθμολογία:
       
 
70 ψήφοι
Προστέθηκε από kkostas, 17.02.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Η συνταγή και τα μυστικά είναι από άτομο που διατηρούσε πιτσαρία πολλά χρόνια!!!
Ζύμη για Πίτσα 4
photo: dcroula
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο νερό χλιαρό
  • 50 γρ νωπή μαγιά
  • ½ φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι του καφέ αλάτι
  • 100γρ με 150 γρ μαργαρίνη
  • Αλεύρι σκληρό όσο πάρει (περίπου 2 κιλα)
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Φτιάχνει
8 Πίτσες
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνουμε στο χλιαρό νερό, την μαγιά, το αλάτι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε
  2. Ρίχνουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι
  4. Ζυμώνουμε το μίγμα
  5. Ζ - Τοποθετούμε το ζυμάρι πάνω στον πάγκο και βάζουμε από πάνω μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε περίπου μια ώρα για να φουσκώσει
  6. Το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλάκια
  7. Τα αφήνουμε στον πάγκο και τα καλύπτουμε με βρεγμένη πετσέτα για περίπου 20 λεπτά
  8. Βουτυρώνουμε το ταψί (αλουμινένιο ταψί μιας χρήσεως)
  9. Βάζουμε το ζύμη μέσα στο ταψί και την ανοίγουμε με τα χέρια
  10. Βάζουμε την σάλτσα και τα υλικά που επιθυμούμε
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην μεγαλύτερη εφικτή θερμοκρασία
  12. Τοποθετούμε την πίτσα στο πάτο του φούρνου
  13. Ψήνουμε την πίτσα για 7 - 8 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα υλικά μας (στην περίπτωση φούρνου με ξύλα μέσος χρόνος 3-4 λεπτά)

Λίγα μυστικά ακόμα

Ζ = Ζύμη Π = προετοιμασία Ψ = ψήσιμο
Το ταψί πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να ψηθεί γρήγορα και σωστά
Το τυρί πρέπει να είναι GOUDA Ολλανδίας διότι λιώνει καλύτερα και δεν καίγεται.
Δεν συστήνετε να χρησιμοποιήσετε mozzarella αντί για Gouda Ολλανδίας ,μπορείτε να το κάνετε μόνο στην περίπτωση πολύ δυνατού φούρνου ή φούρνου με ξύλα.
Μην αντικαταστήσετε το βιταμ με λάδι γιατί το ζυμάρι χάνει την ελαστικότητα του.

+ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ : Χρειαζόμαστε μια κονσέρβα από αποφλοιωμένες ντομάτες κονκασέ ή αν έχουμε και φρέσκιες ακόμη καλύτερα, τις τρίβουμε και προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη, σκορδόσκονη και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και την βάζουμε στην πίτσα χωρίς να την βράσουμε

Πίτσα του Μπαμπά!

Bαθμολογία:
       
 
74 ψήφοι
Προστέθηκε από ΤΖΕΝΗ Κ., 15.11.07
AdTech Ad

Περιγραφή

Πρόκειται για την πίτσα του μπαμπά μου! Απλή, νόστιμη, χορταστική, αφράτη και πέρα για πέρα σπιτική! Η πίτσα αυτή έχει πάρει κατά καιρούς διάφορες ονομασιές όπως Πίτσα Γιόλο, Πίτσα αλά Κώστα, Πίτσα Πίτσα, Πίτσα οέο κτλ... Ευκαιρία να γίνετε νονός-ά!
Πίτσα του Μπαμπά!
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη:
  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ένα φακελάκι μαγιά

Σάλτσα:
  • πουμαρό
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Από πάνω:
  • τυρί όποιο θέλετε όπως το θέλετε είτε σε φέτες είτε τριμμένο, εγώ βάζω φέτες γκούντα, ο πατέρας βάζει τριμμένο ένταμ (ό,τι έχει ο καθείς)
  • ντομάτες σε ροδέλες
  • ζαμπόν
  • πιπεριά
  • ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι
Στα γρήγορα
Φτιάχνει
ένα ταψί ορθογώνιο
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλάθετε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης. Μη φρικάρετε είναι πολύ εύκολο και πολύ αγχολυτικό! Μη διστάσετε να δώσετε μπουνιές στο ζυμάρι, φάπες, να το τραβήξετε απ' τα μαλλιά να το πετάξετε στον αέρα (προαιρετικό, για να μη μείνετε νηστικοί μην το επιχειρήσετε μόνοι αν δεν έχετε κάποιο μπαμπά στο σπίτι!). Αν βέβαια έχετε μίξερ ολα τελειώνουν απλά και πολιτισμένα. Αν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια σημαίνει οτι έχει παραπάνω νερό οπότε προσθέστε αλεύρι. Έπειτα το κάνετε μια μπάλα και το αφήνετε να φουσκώσει στο μπολ σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 10-15 λεπτά. Μόλις το δείτε και έχει φουσκώσει απλώνετε το ζυμάρι σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Είτε το ανοίγετε με πλάστη είτε όπως είναι το απλώνετε στο ταψί με τα χέρια.
  2. Ανακατεύετε σε ένα μπολάκι τα υλικά της σάλτσας και την απλώνετε στο ζυμάρι. Από πάνω βάζετε το τυρί και έπειτα τα υλικά σας.
  3. Την ψήνετε στους 250 βαθμούς και μόλις μυρίσει είναι έτοιμη!!! Καλού κακού ελέγξτε αν είναι από κάτω ψημένη με ένα πιρούνι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη και ελάχιστο πιπέρι στο τέλος πριν τη βάλετε στο φούρνο πάνω από τα υλικά!
 
 
Κάνω την ίδια συνταγή (για τη ζύμη) και είναι τέλεια! Να προτείνω παραλλαγή? Μετά το ζύμωμα, σκέπασμα του μπολ με διαφανή μεμβράνη και ερμητικό κλείσιμο με ένα λάστιχο γύρω-γύρω (βοηθάει αν το μπολ έχει χείλος). Αφήνουμε να φουσκώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια σε λαδωμένο ταψάκι. Σκεπάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε πάλι σε ζεστό χώρο να φουσκώσει καλά καλά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και με τα δάχτυλά μας σχηματίζουμε γύρω -γύρω ένα χείλος σαν στεφάνι, που θα ορίσουν τα όρια μέσα στα οποία θα βάλουμε σάλτσα και υλικά. Συνεχίζουμε κανονικά.
 
Μπράβο!! Πολύ καλή. Έτσι τη φτιάχνω κι εγώ. Δοκιμάστε στη σάλτσα ντομάτας να βάλετε βασιλικό και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Δίνουν καταπληκτική γεύση και άρωμα.
 
Εφτιαξα και μι ασαλτσα με πολλα μυρωδικα( βασιλικος ριγανη σκορδο δυοσμος παπρικα θυμαρι και φρεσκια ντοματα) εβαλα και 3 δοαφορετικα ειδη τυριων γαλοπουλα μανιταρια πιπεριες και ροδελες ντοματα και ολοι ζητουσαν δευτερο ταψι!!!Ευχαριστουμε για την υπεροχη συνταγη!!!
 
απιστευτη..τελεια...θεσπεσια...μοναδικη..τοσο αφρατη..μμμμ..αυτα τα λογια παραμιλουσαμε καθως καταπιναμε τη συνταγη σου!!!ακριβως ιδια γευση κ υφη με της χατ!!τερμα το delivery πλεον, τουλαχιστον για πιτσα,τωρα πια μονο pizza jenny!!!lol  

Λευκό ψωμί

Bαθμολογία:
       
 
26 ψήφοι
Προστέθηκε από Sitronella, 02.09.05
AdTech Ad
Λευκό ψωμί
photo: Garrett
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ζεστό γάλα
  • 1 φλ. ζεστό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/4 φλ. χλιαρό νερό
  • 6 φλ. άσπρο αλεύρι (περίπου)
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Περιέχει
Φτιάχνει
2 φρατζόλες
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ζεστό νερό και το ζεστό γάλα. Τα αφήνουμε μέχρι να γίνουν χλιαρά.
  2. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 5\' να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη μαγιά και 3 φλ. από το αλεύρι στο πρώτο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Προσθέτουμε ακόμα 2 φλ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε για 1-2\' και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10'.
  4. Αρχίζουμε ξανά το ζύμωμα και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται η ζύμη, έτσι ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Σχηματίζουμε δύο φρατζόλες, τις βάζουμε σε κατάλληλες φόρμες (λαδωμένες) αν θέλουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος ξανά.
  7. Τις ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο, στους 210°, για 15' και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190° και ψήνουμε για 30' ακόμα.
 Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετρική. Χωράει 240ml υγρών ή 140γρ αλευριού. Οι αναλογίες είναι γραμμένες στο άρθρο "μετατροπές" (αν πας από το μενού των συνταγών, θα το δεις).
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια :)


Μαλακά Ψωμάκια για Burger και Hot Dog

Bαθμολογία:
       
 
15 ψήφοι
Προστέθηκε από Urban, 27.11.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Μία συνταγή που έψαχνα καιρό να πετύχω, και τελικά τα κατάφερα με τη βοήθεια μιας συνταγής... για κρουασάν και δυνατό αλεύρι. Γίνονται πολύ μαλακά, ίσως και περισσότερο απο κάποια του εμπορίου που θα πετύχετε φρέσκα. Οικονομικά ίσως έρχονται και στη μισή τιμή απο του σούπερ μάρκετ και σίγουρα κρατάνε λίγες μέρες. Θερμιδικά, τα 16 είναι κάτι λιγότερο απο 200kcal το ένα.
Μαλακά Ψωμάκια για Burger και Hot Dog
photo: golfo
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3/4 της κούπας νερό
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1/2 της κούπας γάλα
  • 2 αυγά
  • μισό κιλό αλεύρι δυνατό (περίπου 4 κούπες) (αν είναι δυνατόν και λιγότερο, η ζύμη πρέπει να κολλάει, και μετά να προστεθεί λίγο για το πλάσιμο όταν χωρίζουμε ψωμάκια)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 μαγιά
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Περιέχει
Φτιάχνει
16 ψωμάκια
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε το νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και λιώνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας. Μόλις λιώσει μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και προσθέτουμε το γάλα κρύο απο το ψυγείο ώστε να κρυώσει όσο πρέπει το νερό και να βάλουμε αμέσως μετά τη μαγιά. Χτυπάμε με σύρμα και προσθέτουμε το αυγό και μετά λίγο - λίγο το αλεύρι.
  2. Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη συνεχίζουμε με το χέρι. Μετά απο καλό ζύμωμα, λαδώνουμε τη λεκανίτσα και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μιάμιση ώρα.
  3. Μόλις φουσκώσει το χωρίζουμε σε 16 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ένα μεγάλο ταψί τα τοποθετούμε ανα 9 η πρώτη φουρνιά και 7 η δεύτερη και βάζουμε το πρώτο ταψί στο φούρνο. Καλό είναι το άλλο ταψί να σκεπαστεί με μία καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι. Χρησιμοποιούμε μία σκάλα κοντά στον πάτο του φούρνου, ή κατευθείαν στον πάτο αν είμαστε σίγουροι ότι ο φούρνος μας δεν θα τα κάψει. Στοφάρουμε στους 60 για 20 λεπτά, και στους 100 για άλλα 10 λεπτά χρησιμοποιώντας την αντίσταση. Σε αυτό το σημείο περνάμε με ένα πινέλο κουζίνας την πρώτη φουρνιά με γάλα ή ασπράδι αυγού, και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 με 15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
  4. Αφού βγούν και μόλις κρυώσει ο φούρνος επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για την επόμενη φουρνιά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ίδια ζύμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για αφράτη και μαλακιά πίτσα, όπου χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 έως 8 κομμάτια ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Με τη ζύμη χωρισμένη σε 16 κομμάτια γίνονται ατομικά πιτσάκια οπότε μπορείτε να κάνετε τα μισά πιτσάκια και τα άλλα μισά ψωμάκια.


εγω τα εκανα σε στρογγυλο σχημα για σαντουιτς για μεγαλους,επειδη δεν μου αρεσουν τα συσκευασμενα ψωμακια με τις μεγαλες ημερομηνιες ληξεως γεματα συντηρητικα!!!!!!!
η μαγια των σουπερ μαρκετ ειναι ενας κυβος των 42 γρ.
εγω εβαλα λιγοτερη μαγια γιατι δεν θελω να μου μυριζουν.
ευχαριστω


Πίτα για σουβλάκι - Ελληνική

Bαθμολογία:
       
 
58 ψήφοι
Προστέθηκε από lenale, 08.04.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Απλά τέλεια!!!!
Πίτα για σουβλάκι - Ελληνική
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κ.γλ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 1/3 - 1 1/2 κούπας χλιαρό νερό
  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Φτιάχνει
8 πίτες
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/2 κούπα από το νερό και την αφήνουμε 5' να σταθεί και να φουσκώσει.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο ένα άνοιγμα και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το λάδι και άλλη 1/2 κούπα από το υπόλοιπο νερό.
  3. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Βάζουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ και την γυρίζουμε να λαδωθεί καλά από όλες τις πλευρές. Καλύπτουμε με μεβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και πλάθουμε στρογγυλές πίτες με διάμετρο 15 εκ. και πάχος 1 εκ. Τις αλείφουμε καλά με λάδι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
  6. Με ένα πιρούνι πατάμε τις πίτες κάνοντας κάθετες πιρουνιές σε σειρές.
  7. Ψήνουμε στους 230 οC για 5'-7', να φουσκώσουν, χωρίς να καλοψηθούν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και όταν κρυώσουν τις βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια για να τις χρησιμοποιήσουμε όταν τις χρειαστούμε.
  8. Τις ξεπαγώνουμε, τις αλείφουμε με λάδι και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και τις ψήνουμε στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι της κ. Βέφας Αλεξιάδου.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου