Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού
Προστέθηκε από foodie1973,
17.01.14
Περιγραφή
Ζεστή σούπα καρότου σ' έναν υπέροχο συνδυασμό αρωμάτων και γεύσεων.Τι χρειαζόμαστε:
Για την σούπα:
- 25 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 600 γρ. καθαρισμένα καρότα, κομμένα σε κομμάτια
- 700 ml φρέσκο ζωμό κοτόπουλου( ή 2 έτοιμους ζωμούς κοτόπουλου της knorr (ψυγείου) και 700 ml νερό)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα λεμονιού:
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- τριμμένη φλούδα από 1 λεμόνι (ακήρωτο)
- λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο (για γαρνιτούρα)
Στα γρήγορα
Σερβίρει
4 άτομα
Πώς το κάνουμε:
- Λιώνω το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτω τα κρεμμύδι. Ψήνω για 4’, προσθέτω το τζίντζερ και το σκόρδο και ψήνω για άλλα 2-3’.
- Προσθέτω τα κομμένα καρότα και σοτάρω για 1-2’. Ρίχνω τον ζωμό κοτόπουλου κι αφήνω να σιγοβράσει η σούπα για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω την κρέμα λεμονιού. Βάζω σ’ ένα μικρό μπολ τον τριμμένο φλοιό λεμονιού με την κρέμα γάλακτος να αρωματισθεί, κι αφήνω να σταθεί για 30’ στο ψυγείο.
- Στο μπλέντερ ή με την ράβδο χειρός στην κατσαρόλα, αλέθω την σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
- Προσθέτω το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι όσο αλάτι χρειάζεται, αφού πρώτα δοκιμάσω την σούπα (καθώς οι έτοιμοι κύβοι είναι ιδιαίτερα αλμυροί), ενώ αν είναι αρκετά παχύρευστη προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα.
- Σερβίρω στα πιάτα και γαρνίρω το καθένα με λίγη κρέμα λεμονιού και λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο. Καλή σας απόλαυση!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η πρωτότυπη συνταγή είναι από το www.bbc.co.uk/food. Θα βρείτε κι άλλες νόστιμες κι απλές συνταγές στο Dailycious.gr!Διαβάστε περισότερο: Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού http://www.sintagespareas.gr/sintages/karotosoupa-me-tzintzer-kai-krema-lemoniou.html#ixzz2qljU7DGQ
Σουφλέ
Bαθμολογία: | 6 ψήφοι |
Περιγραφή
"Σουφλέ" Ζαμπόν - ΤυρίΤι χρειαζόμαστε:
- 1 Πακέτο μεγάλο ψωμί του τόστ χωρίς κόρα
- 15 φέτες ζαμπόν
- 15 φέτες τυρί του τόστ
- 10 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
- 1/4 τυρί reggato τριμμένο
- 1/4 τυρί γραβιέρα τριμμένη(λίγο αλμυρή)
- 2 κούπες γάλα
- 2 μικρές κρέμες γάλακτος
- 2 αυγά
- αλάτι πιπέρι
Στα γρήγορα
Σερβίρει
4-6
Πώς το κάνουμε:
- Παίρνουμε πρώτα το ψωμί του τόστ και το απλώνουμε στο πάτο του pyrex το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Βάζουμε τις μισές φέτες απο το ζαμπόν το τυρί και το μπέικον τα οποία τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τα μισα τριμένα τυριά και τα απλώνουμε πάνω στο ψωμί.
- ΄Επειτα ξαναστρώνουμε το ψωμί του τοστ και πρίν βάλουμε άλλη μια στρώση απο τα ίδια, περιχύνουμε το ψωμί με την μία κούπα γάλα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με την τελευταία στρώση του ψωμιού και τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά μόνο και περιχύνουμε ξανά με την 2ή κούπα γάλα. Το βάζουμε στο ψυγείο καμιά ωρίτσα.
- Πρίν το βάλετε στο φούρνο χτυπάτε τα δύο αυγά και τα δύο κουτιά σαντιγύ με λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και το περιχύνετε πάνω σε όλο το pyrex. To βάζετε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για μισή ωρίτσα ώστε να πάρει χρώμα. Για να το σερβίρετε καλά θα ήταν να έχει βγεί απο τον φούρνο μισή ώρα ώστε να μπορείτε να το κόψετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ παίρνω πάντα γραβιέρα δανίας γιατί είναι πικάντικη. Προσοχή στο αλάτι γιατι παίζουν ρόλο τα τυριά. Βασικό είναι η τελευταία στρώση των τριμμένων τυριών να καλύψει όλο το ψωμί. Εγώ βάζω και μεγάλες φέτες απο πιπεριές πάνω πανω για να στολιστεί και το pyrex αλλά και για το άρωμαΤονοσαλάτα δροσιστική
Bαθμολογία: | 5 ψήφοι |
Περιγραφή
Πρόκειται για μια τονοσαλάτα, χορταστική αλλά διαιτιτική! και βέβαια πολύ νόστιμη. Μπορεί να σερβιριστεί και σε μπουφέ!
photo: Λυδια Φωκα
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 μικρή πατάτα βρασμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 φλυτζάνα αρακά ή καλαμπόκι βρασμένο
- 1 κουταλιά σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουταλ.γλυκού μαγιονέζα
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- λίγο ξύδι μπαλσάμικο
- λίγο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Φτιάχνει
1 μπωλ μεσαίου μεγέθους, μέχρι τη μέση
Πώς το κάνουμε:
- Ανακατεύετε όλα τα υλικά αφού κρυώσουν και βάζετε την τονοσαλάτα στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.
- Αν θέλετε να τη σερβίρετε σε μπουφέ, μπορείτε να απλώσετε απο πάνω μια λεπτή στρώση μαγιονέζα και να τοποθετήσετε πιπεριές σε ροδέλες και μικρά κομματάκια τόνου και να πασπαλίσετε με λίγο άνηθο.
Το σχόλιο του/της διαιτολόγου
Μία ωραία σαλάτα που είναι ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι και μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά είναι και ένα γεύμα χαμηλό σε θερμιδική αξία.Διαβάστε περισότερο: Τονοσαλάτα δροσιστική http://www.sintagespareas.gr/sintages/tonosalata-drosistiki.html#ixzz2qlnVWZGq
Μαντί το αυθεντικόν
Bαθμολογία: | 7 ψήφοι |
Περιγραφή
Πικάντικο, απολαυστικό και εύκολο στην παρασκευή του φαγητό, με τη σφραγίδα της αυθεντικής ανατολίτικης κουζίνας!Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:
Για τη γέμιση:
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- λίγο αλάτι
- 1 1/2 φλυτζάνι νερό (ή όσο πάρει η ζύμη)
Για τη γέμιση:
- 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα κύμινο σκόνη
- 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κονσέρβα (ή χάρτινο κουτί) ντοματάκια ψιλοκομμένα
- αλάτι-πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
Στα γρήγορα
Σερβίρει
4 άτομα
Πώς το κάνουμε:
- Ξεκινάτε με τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά το νερό και πλάθετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 30 λεπτά.
- Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κύμινο, αλάτι - πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά.
- Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας.
- Βάζετε λίγη γέμιση κιμά στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε με 2 τρόπους: είτε πιάνοντας τις αντικριστές άκρες και πατώντας τες έτσι ώστε να φαίνεται ο κιμάς, (σα βαρκούλες), είτε φέρνοντας τις άκρες του κομματιού ζύμης από πάνω, κλείνοντας τελείως τη γέμιση (αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της συνταγής, θα δείτε ακριβώς τι εννοώ).
- Βάζετε τα μαντί σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Μόλις γίνει αυτό, βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο, ραντίζετε τα μαντί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο ψήνοντας τόσο ώστε να απορροφηθούν τα υγρά απ' τα ντοματάκια.
- Σε ένα μπολ, ρίχνετε το γιαούρτι με το σκόρδο, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη και ανακατεύετε τα υλικά πάρα πολύ καλά.
- Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ρίχνετε κουταλιές γιαουρτιού πάνω απ' τα μαντί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή αυτή τη χρωστάω στη μακαρίτισσα Αρμένισσα γιαγιά της κολλητής μου... Μικρούλα την έχω φάει άπειρες φορές και, μεγάλη πια, άλλες τόσες την έχω μαγειρέψει. Εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις, ο ουρανίσκος ικανοποιείται στο έπακρον!Επίσης, μπορείτε να μεγαλώσετε το μέγεθος των μαντί, ανάλογα με τα γούστα σας. Εγώ έχω βρει βολικό το μέγεθος παλάμης επειδή βγαίνουν πιο πολλά αλλά, αν εσείς τα θέλετε αλλιώς, κάντε το άφοβα. Και εννοείται βέβαια πως αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, απλά διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα υλικά! Αν θέλετε, δοκιμάστε το! Καλή σας επιτυχία!
Διαβάστε περισότερο: Μαντί το αυθεντικόν http://www.sintagespareas.gr/sintages/manti-to-aythentikon.html#ixzz2qlpzOo7a
Μαντί ποντιακά πειραγμένα
Bαθμολογία: | 10 ψήφοι |
Περιγραφή
Είναι μπελαλίδικα, θέλουν χρόνο και κόπο για να γίνουν και τελειώνουν γρήγορα, δεν κάνουν καλό στη δίαιτα κι ας είναι ψημένα στον ατμό... αλλά είναι απίστευτα νόστιμα.Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:
- 1,5 Kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν δεν βαριέστε, το κοσκινίζετε)
- 2 αυγά
- 1 κ.γ αλάτι
- Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη
- 1 Kgr κιμάς μοσχαρίσιος
- 1-1,2 Kgr κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
- 3 μέτριες πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
- 1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- Λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το άλειμμα του σκεύους ψησίματος
- Γλυκιά πάπρικα (η δική μας προτίμηση)
- Μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
- Γιαούρτι ανακατεμένο με πάπρικα ή καγιέν
- Ούξους.... λευκό ξύδι με εξαιρετικά έντονη γεύση και άρωμα (θα το βρείτε σε Κ/Μ με ποντιακά ή ρώσικα προϊόντα ή αν έχετε Πόντιους φίλους ή γείτονες)
- Τσατσιμπέλ....σάλτσα ντομάτας πικάντικη και αρωματική (θα το βρείτε σε Κ/Μ με ποντιακά ή ρώσικα προϊόντα ή αν έχετε Πόντιους φίλους ή γείτονες)
Στα γρήγορα
Φτιάχνει
100 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος
Πώς το κάνουμε:
1) Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το ζυμάρι μας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια σκληρή ζύμη.
2) Αν σας δυσκολέψει το ζύμωμα,
μπορείτε να χωρίσετε την ζύμη σας σε μικρότερα μπαλάκια και να τα
δουλέψετε χωριστά, για καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν τελειώσετε με το
ζύμωμα, αφήνετε την ζύμη σας να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Καλό
είναι στον ενδιάμεσο χρόνο, να το ξαναζυμώσετε λίγο.
3) Όσο η ζύμη σας ξεκουράζεται,
φτιάχνετε την γέμιση του κιμά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και
ζυμώνετε καλά. Αν θέλετε δοκιμάζετε λίγο για να δείτε αν θέλει
αλατοπίπερο, ανάλογα με τα γούστα σας.
4) Υπάρχουν 2 τρόποι για να ανοίξετε
φύλλο. Ο πρώτος τρόπος, είναι ο κλασσικός....κόβετε μέρος της ζύμης,
αλευρώνετε την επιφάνεια που θα δουλέψετε και ανοίγετε ένα μεγαλούτσικο
και λεπτό φύλλο. Είναι σημαντικό το φύλλο που θα ανοίξετε να είναι
αρκετά λεπτό, έτσι ώστε να ψηθεί εύκολα αργότερα.
5) Κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης
γύρω γύρω, έτσι ώστε χαράζοντας το φύλλο, να σχηματίσετε τετράγωνα
φυλλαράκια μεσαίου μεγέθους.
6) Ο δεύτερος τρόπος είναι να
χρησιμοποιήσετε μηχανή ζυμαρικών. Αλευρώνετε το κομμάτι της ζύμης
σας(μικρότερο κομμάτι, απ'αυτό που θα ανοίγατε φύλλο) και ξεκινάτε να το
περνάτε απο το μηχάνημα. Ξεκινάτε απο το Νο2 πάχος. Σ'αυτό το στάδιο το
φύλλο που θα βγει απο το μηχάνημα μπορεί να έχει τρυπούλες....το
διπλώνετε και το ξαναπερνάτε απ'το μηχάνημα ώσπου να γεμίσουν τα κενά.
7) Σταδιακά φτάνετε στο Νο5 με Νο6
του μηχανήματος κι έχετε ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόβετε κι εδώ σε
τετράγωνα κομμάτια(βγαίνουν πιο εύκολα τα τετράγωνα φυλλαράκια μ'αυτόν
τον τρόπο.) Είναι ο λιγότερο κουραστικός τρόπος και ο πιο γρήγορος.
8) Μόλις τελειώσετε με το κόψιμο του φύλλου σας, γεμίζετε τα τετραγωνάκια σας με την γέμιση του κιμά.
9) Και φτάνουμε στο σημείο που πρέπει
να φτιάξουμε το σχήμα του ζυμαρικού μας. Δείχνει λίγο πολύπλοκο αλλά
είναι ώσπου να το καταλάβετε. Πιάνουμε τις 2 διαγώνιες γωνίτσες και τις
ενώνουμε.
10) Πιάνουμε και τις 2 άλλες γωνίτσες
και τις ενώνουμε κι αυτές. Έχουμε σχηματίσει ένα νέο τετράγωνο με 4
νέες γωνίτσες, σαν πακετάκι.
11) Αυτές τις γωνίτσες τις πιάνουμε
μεταξύ τους. Ουσιαστικά ενώνουμε τις γωνίτσες της κάθε πλευράς μεταξύ
τους και σχηματίζουμε μια "βαρκούλα". Ή θα σχηματιστεί γωνίτσα προς τα
έξω ή προς τα μέσα, ανάλογα με την ένωση που θα κάνουμε.
12) Αλευρώνουμε δίσκους και
τοποθετούμε πάνω τις βαρκούλες μας για να μην πιάνουν τον χώρο που
δουλεύουμε. Συνεχίζουμε έτσι ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας.
13) Ψήνουμε στο ειδικό σκεύος για τα
μαντί, το οποίο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, αποτελείται απο μια
κατσαρόλα που βράζει το νερό και απο έξτρα ορόφους ξεχωριστούς, με
τρύπες, ώστε να περνάει ο ατμός, που είναι κι αυτός που ψήνει τα μαντί
μας.
14) Συνήθως τα σκεύη αυτά έχουν 4
ορόφους. Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε πολλά μαντί, χρησιμοποιούμε τόσους
όσους θέλουμε κάθε φορά. Βάζουμε το νερό να βράσει στην βάση του
σκεύους(γεμίζουμε πάνω απο την μισή κατσαρόλα με νερό για να μην
ξεμείνουμε απο ατμούς) και σ'ένα μπολάκι βάζουμε το έξτρα λάδι που
έχουμε για το ψήσιμο και λαδώνουμε είτε την επιφάνεια του τρυπητού
"ορόφου" είτε το κάθε μαντί ξεχωριστά...ίσα ίσα το σημείο που θα
ακουμπήσει στην επιφάνεια του σκεύους. Τοποθετούμε τα μαντί και τα
βάζουμε να ψηθούν για 45 λεπτά περίπου. Καλού κακού, δοκιμάζουμε 1 μαντί
πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε λίγο να πέσουν οι ατμοί
και μετά τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε όπως προτιμάμε
και....αντέχουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή των μαντί δεν είναι καθαρά ποντιακή, μια και ξέρω ότι υπάρχουν παραλλαγές και στην κουζίνα των Αρμενίων, Γεωργιανών, Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών....η γειτνίαση βλέπετε!Ο ζωμός που μένει απο το βράσιμο του νερού, μια και πέφτει το λαδάκι και το λιπάκι του ζυμαρικού μας, μπορεί άνετα να φυλαχτεί ως ζωμός κρέατος.
Η "κανονική" συνταγή των Ποντίων γίνεται με χοιρινό κιμά ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο και η ποσότητα των κρεμμυδιών είναι η διπλάσια του κιμά που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι το ζυμαρικό ψήνεται με το λίπος του κιμά και με τους χυμούς των κρεμμυδιών. Επειδή όμως είναι αρκετά βαριά για τα δικά μας γούστα, έχουμε πειράξει την συνταγή προσθέτοντας τις πατάτες κι ελαττώνοντας τα κρεμμύδια. Έτσι και την γεύση παίρνουμε και γλιτώνουμε το πλάκωμα του στομαχιού μας.
Επειδή είναι αρκετά χρονοβόρα και συνταγή, καλό θα ήταν να είναι τουλάχιστον 2 άτομα που θα βοηθάνε, ένας για το φύλλο κι ένας για το κλείσιμο των ζυμαρικών. Κι επειδή η ποσότητα βγαίνει αρκετή, μπορείτε όπως είναι στα αλευρωμένα δισκάκια, να τα καταψύξετε και να τα αποθηκεύσετε για προσεχή χρήση. Εμείς πάντα έτσι κάνουμε, έχουμε πάντα έτοιμα στον καταψύκτη μας.
Έχω ακούσει κάποιους να τα ψήνουν σε ατμομάγειρα, σε μικρότερες ποσότητες βέβαια αλλά δεν το έχω δοκιμάσει η ίδια, μια και έχω το ειδικό σκεύος αλλά δεν έχω ατμομάγειρα.
Διαβάστε περισότερο: Μαντί ποντιακά πειραγμένα http://www.sintagespareas.gr/sintages/manti-pontiaka-peiragmena.html#ixzz2qlqGYOje
Σπαγγέτι με γαρίδες στο φούρνο
Bαθμολογία: | 51 ψήφοι |
Περιγραφή
Μια πολύ αρωματική γαριδομακαρονάδα που και οι πιο δύσπιστοι έγλειφαν τα χέρια τους!!!!
photo: vachatzi
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό σπαγγέτι
- 1/2 κιλό γαρίδες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι μαιντανό
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- λίγα φύλλα βασιλικού
- 300 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
Στα γρήγορα
Πώς το κάνουμε:
- Πλένετε τις γαρίδες, τις βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε.
- Σουρώνετε το ζωμό.
- Αφού κρυώσουν λίγο οι γαρίδες, τις καθαρίζετε και αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι.
- Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι.
- Προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες τριμμένες, 2 φλιτζάνια ζωμό, το μαιντανό, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε τη σάλτσα.
- Ρίχνετε τις γαρίδες και, αφού πάρουν μια βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βράζετε το σπαγγέτι σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το σουρώνετε.
- Το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το βασιλικό, τη φέτα και τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.
- Πασπαλίζετε με την πάπρικα.
- Ψήνετε το σπαγγέτι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή να μην την αφήσετε την σάλτσα να πήξει πολύ γιατί θέλουμε σαλτσούλα μπόλικη να τραβήξουν τα μακαρόνια! Αν δεν έχετε φρέσκο βασιλικό μπορείτε να βάλετε 1 κουταλάκι ξερό. Μπορεί να φαίνεται μπελαλίδικο φαγητό αλλά η νοστιμιά του θα σας ανταμείψει με τα καλύτερα σχόλια. Το έκανα σε φίλους που δεν ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα, αλλά τελικά παραλίγο να με φάνε και μένα στο τέλος!!!Το σχόλιο του/της διαιτολόγου
Για να περιορίσετε τα ζωικά λιπαρά της συντγής προτιμήστε μια φέτα με ημιαποβουτυρωμένο γάλαΔιαβάστε περισότερο: Σπαγγέτι με γαρίδες στο φούρνο http://www.sintagespareas.gr/sintages/spaggeti-me-garides-sto-fourno.html#ixzz2qloBOGdC
Κρητικοί ντάκοι
Bαθμολογία: | 12 ψήφοι |
Περιγραφή
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ! Είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη καλοκαιρινή συνταγή η οποία μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή για τους μεγάλους λάτρεις της κρητικής κουζίνας ως κυρίως γεύμα!Απολαύστετο!
photo: Τουλα
Τι χρειαζόμαστε:
- 5 κρητικοί ντάκοι
- 3 ώριμες ντομάτες ή έτοιμο πολτό ντομάτας
- τυρί φέτα (όση θέλετε εσείς)
- ελαιόλαδο
- μαιντανό για το σερβίρισμα
Στα γρήγορα
Πώς το κάνουμε:
- Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντόματες μεχρι να γίνει σάλτσα
- Στη συνέχεια περιχύνουμε τους ντάκους μας με το μίγμα.
- Πασπαλίζουμε τους ντάκους με τριμένη φέτα (οσο σας αρέσει).
- Τελειώνουμε προσθέτωντας ωμό ελαιόλαδο και μαιδανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου