Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΟΡΕΚΤΙΚΑ 4

Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού


Προστέθηκε από foodie1973, 17.01.14
AdTech Ad

Περιγραφή

Ζεστή σούπα καρότου σ' έναν υπέροχο συνδυασμό αρωμάτων και γεύσεων.
Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

Για την σούπα:
  • 25 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 600 γρ. καθαρισμένα καρότα, κομμένα σε κομμάτια
  • 700 ml φρέσκο ζωμό κοτόπουλου( ή 2 έτοιμους ζωμούς κοτόπουλου της knorr (ψυγείου) και 700 ml νερό)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα λεμονιού:
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • τριμμένη φλούδα από 1 λεμόνι (ακήρωτο)
  • λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο (για γαρνιτούρα)
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Δυσκολία
Σερβίρει
4 άτομα
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Λιώνω το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτω τα κρεμμύδι. Ψήνω για 4’, προσθέτω το τζίντζερ και το σκόρδο και ψήνω για άλλα 2-3’.
  2. Προσθέτω τα κομμένα καρότα και σοτάρω για 1-2’. Ρίχνω τον ζωμό κοτόπουλου κι αφήνω να σιγοβράσει η σούπα για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  3. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω την κρέμα λεμονιού. Βάζω σ’ ένα μικρό μπολ τον τριμμένο φλοιό λεμονιού με την κρέμα γάλακτος να αρωματισθεί, κι αφήνω να σταθεί για 30’ στο ψυγείο.
  4. Στο μπλέντερ ή με την ράβδο χειρός στην κατσαρόλα, αλέθω την σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
  5. Προσθέτω το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι όσο αλάτι χρειάζεται, αφού πρώτα δοκιμάσω την σούπα (καθώς οι έτοιμοι κύβοι είναι ιδιαίτερα αλμυροί), ενώ αν είναι αρκετά παχύρευστη προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα.
  6. Σερβίρω στα πιάτα και γαρνίρω το καθένα με λίγη κρέμα λεμονιού και λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο. Καλή σας απόλαυση!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η πρωτότυπη συνταγή είναι από το www.bbc.co.uk/food. Θα βρείτε κι άλλες νόστιμες κι απλές συνταγές στο Dailycious.gr!

Διαβάστε περισότερο: Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού http://www.sintagespareas.gr/sintages/karotosoupa-me-tzintzer-kai-krema-lemoniou.html#ixzz2qljU7DGQ

Σουφλέ


Bαθμολογία:
       
6 ψήφοι
Προστέθηκε από popaki, 09.01.08
AdTech Ad

Περιγραφή

"Σουφλέ" Ζαμπόν - Τυρί

  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 Πακέτο μεγάλο ψωμί του τόστ χωρίς κόρα
  • 15 φέτες ζαμπόν
  • 15 φέτες τυρί του τόστ
  • 10 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
  • 1/4 τυρί reggato τριμμένο
  • 1/4 τυρί γραβιέρα τριμμένη(λίγο αλμυρή)
  • 2 κούπες γάλα
  • 2 μικρές κρέμες γάλακτος
  • 2 αυγά
  • αλάτι πιπέρι
Στα γρήγορα
Δυσκολία
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
Σερβίρει
4-6
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε πρώτα το ψωμί του τόστ και το απλώνουμε στο πάτο του pyrex το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Βάζουμε τις μισές φέτες απο το ζαμπόν το τυρί και το μπέικον τα οποία τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τα μισα τριμένα τυριά και τα απλώνουμε πάνω στο ψωμί.
  2. ΄Επειτα ξαναστρώνουμε το ψωμί του τοστ και πρίν βάλουμε άλλη μια στρώση απο τα ίδια, περιχύνουμε το ψωμί με την μία κούπα γάλα. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με την τελευταία στρώση του ψωμιού και τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά μόνο και περιχύνουμε ξανά με την 2ή κούπα γάλα. Το βάζουμε στο ψυγείο καμιά ωρίτσα.
  3. Πρίν το βάλετε στο φούρνο χτυπάτε τα δύο αυγά και τα δύο κουτιά σαντιγύ με λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και το περιχύνετε πάνω σε όλο το pyrex. To βάζετε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για μισή ωρίτσα ώστε να πάρει χρώμα. Για να το σερβίρετε καλά θα ήταν να έχει βγεί απο τον φούρνο μισή ώρα ώστε να μπορείτε να το κόψετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ παίρνω πάντα γραβιέρα δανίας γιατί είναι πικάντικη. Προσοχή στο αλάτι γιατι παίζουν ρόλο τα τυριά. Βασικό είναι η τελευταία στρώση των τριμμένων τυριών να καλύψει όλο το ψωμί. Εγώ βάζω και μεγάλες φέτες απο πιπεριές πάνω πανω για να στολιστεί και το pyrex αλλά και για το άρωμα


Αλμυρά


Bαθμολογία:
       
29 ψήφοι
Προστέθηκε από μικρή πίπη, 05.07.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Φίλοι στο σπίτι για ποτάκι. Ξεροσφύρι? Όχι βέβαια! Μιά νόστιμη και γρήγορη λύση.
Αλμυρά
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι τρυμμένο ρεγγάτο
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 2 αυγά + 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • πάπρικα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • μαύρο σουσάμι
Στα γρήγορα
Φτιάχνει
1 λαμαρίνα
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο με 2 αυγά.
  3. Προσθέτουμε το τυρί και σιγά-σιγά το αλέυρι και τέλος το μπέικιν.
  4. Βάζουμε όσο αλεύρι πάρει προσέχοντας να μη σκληρύνει πολύ η ζύμη μας.
  5. Τα πλάθουμε, περνάμε με πινέλο τον κρόκο και πασπαλίζουμε με πάπρικα και μαύρο σουσάμι.
  6. Τα φουρνίζουμε ως να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν σας αρέσει η πάπρικα ή το σουσάμι μπορείτε να αντικαταστήσετε ή και να προσθέσετε χονδρό αλάτι.


Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:
  • Χρησιμοποιείστε αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • Ελέγξτε τα μπαχαρικά.

Διαβάστε περισότερο: Αλμυρά http://www.sintagespareas.gr/sintages/almira.html#ixzz2qllPwZj1


'Φρέσκοι' κρεμμυδοκεφτέδες με φέτα


Bαθμολογία:
       
4 ψήφοι
Προστέθηκε από manolis paschalidis, 13.06.11
AdTech Ad

Περιγραφή

Κρεμμυδοκεφτέδες με φρέσκα κρεμμυδάκια και τυρί φέτα.
'Φρέσκοι' κρεμμυδοκεφτέδες με φέτα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Αλεύρι (όσο πάρει)
  • 300 γρ. τυρί φέτα
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο
  • 2-4 κ.σ. άνηθο (όσο θέλει ο καθένας)
  • 1 κουτάκι 330 ml σόδα
  • ½ κ.γ μπεικιν πάουντερ
  • 1 αυγό
  • ½ κούπα γάλα φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια (εγώ χρησιμοποιώ μόνο τα πράσινα φύλλα του κρεμμυδιού) και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε ένα μπολ εν τω μεταξύ έχουμε ανακατέψει το γάλα, το αυγό, το μπεικιν, την σόδα, τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και τον άνηθο.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, (το τυρί που έχουμε τρίψει πιο πριν), προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός (να στέκεται).
  5. Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (τόσο ώστε να σκεπάζει σχεδόν τους κεφτέδες) και μ’ ένα κουτάλι βάζουμε τον χυλό στο τηγάνι.
  6. Τα τηγανίζουμε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να χρυσαφίσουν!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε πιο έντονη γεύση από τα κρεμμυδάκια μπορείτε να ψιλοκόψετε και το άσπρο μέρος αυτών ή να βάλετε παραπάνω από ένα ματσάκι.


Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Αποτελεί πλήρης διατροφική πρόταση, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) και πολλά μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα) συστατικά, και αντιοξειδωτικά. Για χαμηλότερες θερμίδες και λιπαρά χρησιμοποιήστε στη συνταγή, φέτα τύπου light, ελαιόλαδο αντί για ηλιέλαιο.

Διαβάστε περισότερο: 'Φρέσκοι' κρεμμυδοκεφτέδες με φέτα http://www.sintagespareas.gr/sintages/freskoi-kremmidokeftedes-me-feta.html#ixzz2qllhElWt



Onion Rings


Bαθμολογία:
       
19 ψήφοι
Προστέθηκε από sweeney, 24.01.09
AdTech Ad
Onion Rings
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 μεγάλα κρεμμύδια σε κρίκους
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 κούπα μπύρα ή ανθρακούχο νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιμάστε πρώτα το χυλό.
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανοίξτε στη μέση ένα λάκκο. Ρίξτε το λάδι και την μπύρα.
  3. Παίρνοντας το αλεύρι λίγο,λίγο από τριγύρω δουλέψτε το μείγμα τόσο όσο χρειάζεται να γίνει λείος χυλός ή καλύτερα χτυπήστε τα υλικά στο μίξερ 1 λεπτό να ενωθούν σε λείο χυλό.
  4. Προσοχή μην το παραχτυπήσετε.
  5. Αν θέλετε να γίνει ο χυλός πιο αραιός προσθέστε λίγη μπύρα ακόμη.
  6. Αφήστε το χυλό να σταθεί 1 ώρα αλλιώς θα γλιστράει και δε θα κολλάει στα κρεμμύδια.
  7. Κόψτε τα κρεμμύδια σε κρίκους, βουτήξτε τα στο χυλό και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι ή στη φριτέζα.
  8. Σερβίρετε τα αμέσως.


Spring rolls 2


Bαθμολογία:
       
25 ψήφοι
Προστέθηκε από Τράγα, 24.01.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Τραγανά κινέζικα φλογεράκια.
Spring rolls 2
photo: lenale
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 40 φύλλα για spring rolls
  • 1/2 μέτριο λάχανο
  • 1 λάχανο κινέζικο (ice berg)
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πιάτο μανιταράκια φρέσκα
  • 10 λωρίδες μπέικον
  • 3 στήθη κοτόπουλο
  • αλάτι-πιπέρι
  • τζίτζερ
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τις πιπεριές σε στενόμακρες λεπτές λωρίδες, όπως επίσης και το ξερό κρεμμύδι και τα σωτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  2. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα κι αυτά.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τζίτζερ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  4. Σε ένα άλλο τηγάνι σωτάρουμε το μπέικον και το κοτόπουλο κομμένα κι αυτά σε λεπτές λωρίδες.Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε όλα στα λαχανικά και μετά τα βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  5. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Οταν φτάνουμε στην άκρη κάθε φύλλου βάζουμε λίγο νεράκι για να κολλήσει και να μην μας ανοίξουν στο τηγάνισμα.
  6. Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
  7. Σερβίρονται με γλυκόξυνη σάλτσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε αφαιρούμε το μπέικον και το κοτόπουλο και τα κάνουμε νηστίσιμα!


Τονοσαλάτα δροσιστική


Bαθμολογία:
       
5 ψήφοι
Προστέθηκε από efouliw, 08.11.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Πρόκειται για μια τονοσαλάτα, χορταστική αλλά διαιτιτική! και βέβαια πολύ νόστιμη. Μπορεί να σερβιριστεί και σε μπουφέ!
Τονοσαλάτα δροσιστική
photo: Λυδια Φωκα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή πατάτα βρασμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 φλυτζάνα αρακά ή καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 κουταλιά σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουταλ.γλυκού μαγιονέζα
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι μπαλσάμικο
  • λίγο πιπέρι
Στα γρήγορα
Φτιάχνει
1 μπωλ μεσαίου μεγέθους, μέχρι τη μέση
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά αφού κρυώσουν και βάζετε την τονοσαλάτα στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.
  2. Αν θέλετε να τη σερβίρετε σε μπουφέ, μπορείτε να απλώσετε απο πάνω μια λεπτή στρώση μαγιονέζα και να τοποθετήσετε πιπεριές σε ροδέλες και μικρά κομματάκια τόνου και να πασπαλίσετε με λίγο άνηθο.


Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Μία ωραία σαλάτα που είναι ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι και μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά είναι και ένα γεύμα χαμηλό σε θερμιδική αξία.

Διαβάστε περισότερο: Τονοσαλάτα δροσιστική http://www.sintagespareas.gr/sintages/tonosalata-drosistiki.html#ixzz2qlnVWZGq


Μαντί το αυθεντικόν


Bαθμολογία:
       
7 ψήφοι
Προστέθηκε από Amanda, 13.09.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Πικάντικο, απολαυστικό και εύκολο στην παρασκευή του φαγητό, με τη σφραγίδα της αυθεντικής ανατολίτικης κουζίνας!
Μαντί το αυθεντικόν
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό (ή όσο πάρει η ζύμη)

Για τη γέμιση:
  • 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κονσέρβα (ή χάρτινο κουτί) ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι-πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
Σερβίρει
4 άτομα
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεκινάτε με τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά το νερό και πλάθετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 30 λεπτά.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κύμινο, αλάτι - πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά.
  3. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας.
  4. Βάζετε λίγη γέμιση κιμά στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε με 2 τρόπους: είτε πιάνοντας τις αντικριστές άκρες και πατώντας τες έτσι ώστε να φαίνεται ο κιμάς, (σα βαρκούλες), είτε φέρνοντας τις άκρες του κομματιού ζύμης από πάνω, κλείνοντας τελείως τη γέμιση (αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της συνταγής, θα δείτε ακριβώς τι εννοώ).
  5. Βάζετε τα μαντί σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Μόλις γίνει αυτό, βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο, ραντίζετε τα μαντί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο ψήνοντας τόσο ώστε να απορροφηθούν τα υγρά απ' τα ντοματάκια.
  7. Σε ένα μπολ, ρίχνετε το γιαούρτι με το σκόρδο, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη και ανακατεύετε τα υλικά πάρα πολύ καλά.
  8. Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ρίχνετε κουταλιές γιαουρτιού πάνω απ' τα μαντί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή τη χρωστάω στη μακαρίτισσα Αρμένισσα γιαγιά της κολλητής μου... Μικρούλα την έχω φάει άπειρες φορές και, μεγάλη πια, άλλες τόσες την έχω μαγειρέψει. Εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις, ο ουρανίσκος ικανοποιείται στο έπακρον!
Επίσης, μπορείτε να μεγαλώσετε το μέγεθος των μαντί, ανάλογα με τα γούστα σας. Εγώ έχω βρει βολικό το μέγεθος παλάμης επειδή βγαίνουν πιο πολλά αλλά, αν εσείς τα θέλετε αλλιώς, κάντε το άφοβα. Και εννοείται βέβαια πως αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, απλά διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα υλικά! Αν θέλετε, δοκιμάστε το! Καλή σας επιτυχία!

Διαβάστε περισότερο: Μαντί το αυθεντικόν http://www.sintagespareas.gr/sintages/manti-to-aythentikon.html#ixzz2qlpzOo7a


Μαντί ποντιακά πειραγμένα


Bαθμολογία:
       
10 ψήφοι
Προστέθηκε από dcroula, 02.12.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Είναι μπελαλίδικα, θέλουν χρόνο και κόπο για να γίνουν και τελειώνουν γρήγορα, δεν κάνουν καλό στη δίαιτα κι ας είναι ψημένα στον ατμό... αλλά είναι απίστευτα νόστιμα.
Μαντί ποντιακά πειραγμένα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:
  • 1,5 Kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν δεν βαριέστε, το κοσκινίζετε)
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ αλάτι
  • Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη
Για την γέμιση:
  • 1 Kgr κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1-1,2 Kgr κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
  • 3 μέτριες πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
  • 1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
Για το ψήσιμο:
  • Λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το άλειμμα του σκεύους ψησίματος
Για το γαρνίρισμα (Εδώ οι επιλογές είναι πολλές, ανάλογα με τα γούστα του καθενός και τις αντοχές του στις πικάντικες κι έντονες γεύσεις)
  • Γλυκιά πάπρικα (η δική μας προτίμηση)
  • Μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
  • Γιαούρτι ανακατεμένο με πάπρικα ή καγιέν
  • Ούξους.... λευκό ξύδι με εξαιρετικά έντονη γεύση και άρωμα (θα το βρείτε σε Κ/Μ με ποντιακά ή ρώσικα προϊόντα ή αν έχετε Πόντιους φίλους ή γείτονες)
  • Τσατσιμπέλ....σάλτσα ντομάτας πικάντικη και αρωματική (θα το βρείτε σε Κ/Μ με ποντιακά ή ρώσικα προϊόντα ή αν έχετε Πόντιους φίλους ή γείτονες)
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Κουζίνα
Φτιάχνει
100 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το ζυμάρι μας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια σκληρή ζύμη.
Βήμα 2
2) Αν σας δυσκολέψει το ζύμωμα, μπορείτε να χωρίσετε την ζύμη σας σε μικρότερα μπαλάκια και να τα δουλέψετε χωριστά, για καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν τελειώσετε με το ζύμωμα, αφήνετε την ζύμη σας να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Καλό είναι στον ενδιάμεσο χρόνο, να το ξαναζυμώσετε λίγο.
Βήμα 3
3) Όσο η ζύμη σας ξεκουράζεται, φτιάχνετε την γέμιση του κιμά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε καλά. Αν θέλετε δοκιμάζετε λίγο για να δείτε αν θέλει αλατοπίπερο, ανάλογα με τα γούστα σας.
Βήμα 4
4) Υπάρχουν 2 τρόποι για να ανοίξετε φύλλο. Ο πρώτος τρόπος, είναι ο κλασσικός....κόβετε μέρος της ζύμης, αλευρώνετε την επιφάνεια που θα δουλέψετε και ανοίγετε ένα μεγαλούτσικο και λεπτό φύλλο. Είναι σημαντικό το φύλλο που θα ανοίξετε να είναι αρκετά λεπτό, έτσι ώστε να ψηθεί εύκολα αργότερα.
Βήμα 5
5) Κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης γύρω γύρω, έτσι ώστε χαράζοντας το φύλλο, να σχηματίσετε τετράγωνα φυλλαράκια μεσαίου μεγέθους.
Βήμα 6
6) Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μηχανή ζυμαρικών. Αλευρώνετε το κομμάτι της ζύμης σας(μικρότερο κομμάτι, απ'αυτό που θα ανοίγατε φύλλο) και ξεκινάτε να το περνάτε απο το μηχάνημα. Ξεκινάτε απο το Νο2 πάχος. Σ'αυτό το στάδιο το φύλλο που θα βγει απο το μηχάνημα μπορεί να έχει τρυπούλες....το διπλώνετε και το ξαναπερνάτε απ'το μηχάνημα ώσπου να γεμίσουν τα κενά.
Βήμα 7
7) Σταδιακά φτάνετε στο Νο5 με Νο6 του μηχανήματος κι έχετε ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόβετε κι εδώ σε τετράγωνα κομμάτια(βγαίνουν πιο εύκολα τα τετράγωνα φυλλαράκια μ'αυτόν τον τρόπο.) Είναι ο λιγότερο κουραστικός τρόπος και ο πιο γρήγορος.
Βήμα 8
8) Μόλις τελειώσετε με το κόψιμο του φύλλου σας, γεμίζετε τα τετραγωνάκια σας με την γέμιση του κιμά.
Βήμα 9
9) Και φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να φτιάξουμε το σχήμα του ζυμαρικού μας. Δείχνει λίγο πολύπλοκο αλλά είναι ώσπου να το καταλάβετε. Πιάνουμε τις 2 διαγώνιες γωνίτσες και τις ενώνουμε.
Βήμα 10
10) Πιάνουμε και τις 2 άλλες γωνίτσες και τις ενώνουμε κι αυτές. Έχουμε σχηματίσει ένα νέο τετράγωνο με 4 νέες γωνίτσες, σαν πακετάκι.
Βήμα 11
11) Αυτές τις γωνίτσες τις πιάνουμε μεταξύ τους. Ουσιαστικά ενώνουμε τις γωνίτσες της κάθε πλευράς μεταξύ τους και σχηματίζουμε μια "βαρκούλα". Ή θα σχηματιστεί γωνίτσα προς τα έξω ή προς τα μέσα, ανάλογα με την ένωση που θα κάνουμε.
Βήμα 12
12) Αλευρώνουμε δίσκους και τοποθετούμε πάνω τις βαρκούλες μας για να μην πιάνουν τον χώρο που δουλεύουμε. Συνεχίζουμε έτσι ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας.
Βήμα 13
13) Ψήνουμε στο ειδικό σκεύος για τα μαντί, το οποίο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, αποτελείται απο μια κατσαρόλα που βράζει το νερό και απο έξτρα ορόφους ξεχωριστούς, με τρύπες, ώστε να περνάει ο ατμός, που είναι κι αυτός που ψήνει τα μαντί μας.
Βήμα 14
14) Συνήθως τα σκεύη αυτά έχουν 4 ορόφους. Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε πολλά μαντί, χρησιμοποιούμε τόσους όσους θέλουμε κάθε φορά. Βάζουμε το νερό να βράσει στην βάση του σκεύους(γεμίζουμε πάνω απο την μισή κατσαρόλα με νερό για να μην ξεμείνουμε απο ατμούς) και σ'ένα μπολάκι βάζουμε το έξτρα λάδι που έχουμε για το ψήσιμο και λαδώνουμε είτε την επιφάνεια του τρυπητού "ορόφου" είτε το κάθε μαντί ξεχωριστά...ίσα ίσα το σημείο που θα ακουμπήσει στην επιφάνεια του σκεύους. Τοποθετούμε τα μαντί και τα βάζουμε να ψηθούν για 45 λεπτά περίπου. Καλού κακού, δοκιμάζουμε 1 μαντί πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε λίγο να πέσουν οι ατμοί και μετά τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε όπως προτιμάμε και....αντέχουμε.
Βήμα 15
15) Έχουν κόπο....θέλουν τρόπο....αλλά θα αποζημιωθείτε απο γεύση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή των μαντί δεν είναι καθαρά ποντιακή, μια και ξέρω ότι υπάρχουν παραλλαγές και στην κουζίνα των Αρμενίων, Γεωργιανών, Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών....η γειτνίαση βλέπετε!
Ο ζωμός που μένει απο το βράσιμο του νερού, μια και πέφτει το λαδάκι και το λιπάκι του ζυμαρικού μας, μπορεί άνετα να φυλαχτεί ως ζωμός κρέατος.
Η "κανονική" συνταγή των Ποντίων γίνεται με χοιρινό κιμά ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο και η ποσότητα των κρεμμυδιών είναι η διπλάσια του κιμά που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι το ζυμαρικό ψήνεται με το λίπος του κιμά και με τους χυμούς των κρεμμυδιών. Επειδή όμως είναι αρκετά βαριά για τα δικά μας γούστα, έχουμε πειράξει την συνταγή προσθέτοντας τις πατάτες κι ελαττώνοντας τα κρεμμύδια. Έτσι και την γεύση παίρνουμε και γλιτώνουμε το πλάκωμα του στομαχιού μας.
Επειδή είναι αρκετά χρονοβόρα και συνταγή, καλό θα ήταν να είναι τουλάχιστον 2 άτομα που θα βοηθάνε, ένας για το φύλλο κι ένας για το κλείσιμο των ζυμαρικών. Κι επειδή η ποσότητα βγαίνει αρκετή, μπορείτε όπως είναι στα αλευρωμένα δισκάκια, να τα καταψύξετε και να τα αποθηκεύσετε για προσεχή χρήση. Εμείς πάντα έτσι κάνουμε, έχουμε πάντα έτοιμα στον καταψύκτη μας.
Έχω ακούσει κάποιους να τα ψήνουν σε ατμομάγειρα, σε μικρότερες ποσότητες βέβαια αλλά δεν το έχω δοκιμάσει η ίδια, μια και έχω το ειδικό σκεύος αλλά δεν έχω ατμομάγειρα.

Διαβάστε περισότερο: Μαντί ποντιακά πειραγμένα http://www.sintagespareas.gr/sintages/manti-pontiaka-peiragmena.html#ixzz2qlqGYOje




Σπαγγέτι με γαρίδες στο φούρνο


Bαθμολογία:
       
51 ψήφοι
Προστέθηκε από natasoulini, 10.10.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Μια πολύ αρωματική γαριδομακαρονάδα που και οι πιο δύσπιστοι έγλειφαν τα χέρια τους!!!!
Σπαγγέτι με γαρίδες στο φούρνο
photo: vachatzi
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό σπαγγέτι
  • 1/2 κιλό γαρίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαιντανό
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • 300 γραμμάρια φέτα τριμμένη
  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένετε τις γαρίδες, τις βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε.
  2. Σουρώνετε το ζωμό.
  3. Αφού κρυώσουν λίγο οι γαρίδες, τις καθαρίζετε και αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι.
  4. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι.
  5. Προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες τριμμένες, 2 φλιτζάνια ζωμό, το μαιντανό, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε τη σάλτσα.
  6. Ρίχνετε τις γαρίδες και, αφού πάρουν μια βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Βράζετε το σπαγγέτι σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το σουρώνετε.
  8. Το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε.
  9. Ρίχνετε το βασιλικό, τη φέτα και τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.
  10. Πασπαλίζετε με την πάπρικα.
  11. Ψήνετε το σπαγγέτι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
  12. Σερβίρετε ζεστό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή να μην την αφήσετε την σάλτσα να πήξει πολύ γιατί θέλουμε σαλτσούλα μπόλικη να τραβήξουν τα μακαρόνια! Αν δεν έχετε φρέσκο βασιλικό μπορείτε να βάλετε 1 κουταλάκι ξερό. Μπορεί να φαίνεται μπελαλίδικο φαγητό αλλά η νοστιμιά του θα σας ανταμείψει με τα καλύτερα σχόλια. Το έκανα σε φίλους που δεν ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα, αλλά τελικά παραλίγο να με φάνε και μένα στο τέλος!!!


Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για να περιορίσετε τα ζωικά λιπαρά της συντγής προτιμήστε μια φέτα με ημιαποβουτυρωμένο γάλα

Διαβάστε περισότερο: Σπαγγέτι με γαρίδες στο φούρνο http://www.sintagespareas.gr/sintages/spaggeti-me-garides-sto-fourno.html#ixzz2qloBOGdC


Κρητικοί ντάκοι


Bαθμολογία:
       
12 ψήφοι
Προστέθηκε από konstance, 30.07.08
AdTech Ad

Περιγραφή

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ! Είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη καλοκαιρινή συνταγή η οποία μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή για τους μεγάλους λάτρεις της κρητικής κουζίνας ως κυρίως γεύμα!Απολαύστετο!
Κρητικοί ντάκοι
photo: Τουλα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 κρητικοί ντάκοι
  • 3 ώριμες ντομάτες ή έτοιμο πολτό ντομάτας
  • τυρί φέτα (όση θέλετε εσείς)
  • ελαιόλαδο
  • μαιντανό για το σερβίρισμα
Στα γρήγορα
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντόματες μεχρι να γίνει σάλτσα
  2. Στη συνέχεια περιχύνουμε τους ντάκους μας με το μίγμα.
  3. Πασπαλίζουμε τους ντάκους με τριμένη φέτα (οσο σας αρέσει).
  4. Τελειώνουμε προσθέτωντας ωμό ελαιόλαδο και μαιδανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν βρίσκετε τους ντάκους πολύ σκληρούς μπορείτε να τους μαλακώσετε βρεχοντάς τους ελαφρά πριν βάλετε την σάλτσα ντομάτας. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντοματούλα γίνεται φοβερό!(εκτός απο τα υλικά που σας προτείνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα όπως ελιές, ρίγανη, κάπαρη κ.α. Βάλτε φαντασία!) Την ποσότητα των ντάκων την καθορίζετε εσείς προσθέτοντας ή αφαιρώντας ντάκους. Καλή σας όρεξη!!!!!!!!

Κρητικός ντάκος
Υλικά για 4 άτομα
4 στρογγυλά κριθαροκούλουρα από την Κρήτη
600 γραμ ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 φλιτζ τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο
300 γραμ ξινομυζήθρα Κρήτης
20 ελιές θρούμπες
Μπόλικη φρέσκια ρίγανη
Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζετε τους 4 ντάκους. Τους ραντίζετε με λίγο νεράκι. Χρησιμοποιώντας το 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο τους περιχύνετε με αυτό.
Μοιράζετε πάνω στους ντάκους τις τριμμένες ντομάτες. Ότι περισσέψει το βάζετε γύρω τριγύρω τους. Πάνω από τις ντομάτες μοιράζετε τη ξινομυζήθρα.
Ρίχνετε μπόλικη φρέσκια ρίγανη, σκορπίζετε τις ελιές και περιχύνετε με το δεύτερο φλιτζάνι ελαιόλαδο. Οι ντάκοι σας είναι έτοιμοι και αποτελούν για το τραπέζι σας μια κορυφαία σαλάτα.


Ρεβιθοκεφτέδες
 
 
  Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό ρεβίθια
1 κουταλάκι κύμινο
3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ρίγανη
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
για τη σάλτσα
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη
 
Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 12 ώρες.
Την επομένη τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε τα 5 τελευταία λεπτά. Τα σουρώνετε και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
Ανακατεύετε τον πολτό με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε όσο χρειάζεται και προσθέτετε λίγο αλεύρι (3-4 κουταλιές) μέχρι να σφίξει το μίγμα και να πλάθεται. Αλευρώνετε τα χέρια σας και πλάθετε το μίγμα μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη σάλτσα. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγη ζαχαρίτσα. Βράζετε για 6-10 λεπτά.
Σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες με τη σάλτσα.
   
Κορκοτό(Αμφισσα)
 
 
  10 αυγά
2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κούπες τσαγιού αλεύρι (σκληρό)
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 φλιτζάνι του καφέ γλυκό τραχανά
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
800γρ.θρυμματισμένη Φέτα
2 ½ κούπες τσαγιού τριμμένη κίτρινη κολοκύθα (ξυσμένη με κουταλάκι)
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
 
Σ’ένα μπολ, ανακατεύετε τον τραχανά με το εβαπορέ γάλα και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 5 ,τουλάχιστον, ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Αφού είναι έτοιμο το μείγμα, ρίχνετε σένα μπώλ όλα τα υλικά μαζί, καθώς και το κολοκύθι που έχετε ξύσει και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο .
Βουτυρώνετε το ταψί, ρίχνετε μέσα το μείγμα και ψήνετε στους 200 για περίπου 40 λεπτά. 
 
 
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
 
 
  Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.
Υλικά για 1 ταψί του φούρνου
Για το φύλλο
600 γραμ αλεύρι
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1 φλιτζ του καφέ λάδι
για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά
2 αβγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα
 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε τη τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.
Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.
 
 
Λαχματζούν
 
 
  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΛΑΧ ΜΑΤΖΟΥΝ
200 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
200 γραμ αρνίσιο κιμά
3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
5 κ.σ. φρέσκια τομάτα περασμένη στο τρίφτη
2 κ.σ. ψιλοκομμένες πιπεριές
3 κ. γλυκού μπούκοβο
Αλάτι
3 κ.σ.πελτέ τομάτας
ανηθο, μαιντανό
500γραμ αλεύρι για τη ζύμη
 
Σε μία λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε μία πρέζα αλάτι, λίγο νερό και ζυμώνετε μέχρι να δέσει η ζύμη και να γίνει λεία. Την αφήνετε στην άκρη.
Σε μπολ ετοιμάζετε τη γέμιση. Ρίχνετε τους κιμάδες σ ένα μπόλ, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη φρέσκια τριμμένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, 3 γεμάτες κουταλιές του γλυκού μπούκοβο, 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι, τον πελτέ ντομάτας και 2 κουταλιές μείγμα από ψιλοκομμένο άνιθο και μαίντανό. Ανακατεύετε καλά με το χέρι.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη Ανοίγετε το κάθε μέρος σ ένα στρογγυλό φύλλο.
Απλώνετε πάνω σε όλη την επιφάνεια του φύλλου τη γέμιση που ετοιμάσατε και τη βάζετε στο φούρνο ανοιχτή για περίπου 3 λεπτά. Επαναλαμβάνετε με όσες πίτες θέλετε Κάθε πίτα σερβίρετε με ντομάτα, καυτερή πιπεριά και χυμό λεμόνι.
          


  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

 
 
Σουφικό ( Iκαρία )    
 
 
  4 πατάτες
4 κρεμμύδια
4 πράσινες πιπεριές
2 μελιτζάνες
2 ντομάτες
1 μικρή κολοκύθα
2 σκελίδες σκόρδο
4 καυτερές πιπεριές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
λάδι
αλάτι
 
Κόβετε το κολοκύθι στη μέση, στη συνέχεια σε φετούλες, αφαιρείτε τους σπόρους και τις ρίχνετε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ ψιλοκόβετε τις μελιτζάνες, ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε όλα τα λαχανικά χωρίς λάδι, να βράσουν στο ζουμί τους. Προσθέτετε τις καυτερές πιπεριές. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε λίγο αλάτι.
Μόλις πιούν τα λαχανικά το ζουμί τους, προσθέτετε λάδι, λίγο κόκκινο κρασί.Αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.Οταν μελώσει η σάλτσα και βράσουν τα λαχανικά ,αποσύρετε απο τη φωτιά και σερβίρετε.
   
 
Κουλουράκια αλμυρά
 
 
  600 γραμμ τριμ κίτρινα τυριά.
600 γραμμ. αλεύρι
200 γραμμ βούτυρο
Ανθρακούχο νερό
 
Αμανιγνύετε το βούτυρο με το αλεύρι και τα τυριά. Προσθέτετε τόσο ανθρακούχο νερό μέχρι να γίνει η ζύμη θρουλιαστή.
Ζυμώνετε με τα χέρια για να γίνει η μάζα συνεκτική.
Δίνετε στη ζύμη το σχήμα μακρόστενης φρατζόλας και τη κόβετε σε φετούλες
Ψήνετε τις φετούλες στο φούρνο στους 180ο μέχρι να ροδίσουν.
Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη με βότανα της αρεσκείας σας.(Δενδρολίβανο,θρούμπι κλπ).
   

Για να τρίψετε καλύτερα τα μαλακά τυριά μπορείτε να τα βάλετε πριν στην κατάψυξη. Είναι μία εύκολη συνταγή που μου την έφτιαξαν σε μία φάρμα στη Γερμανία για τη ¨Μπουκιά και Συχώριο". Τα κουλουράκια βγήκαν, πραγματικά πεντανόστιμα !!.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου