Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΟΡΕΚΤΙΚΑ 6

Κρύα μαριναρισμένη σαλάτα της Αργυρώς


Bαθμολογία:
       
8 ψήφοι
Προστέθηκε από ΣΕΦΙΤΣΑ, 07.06.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Την απίθανη καλοκαιρινή σαλάτα που είχα φάει στο μαγαζί της Αργυρώς την είδα πρόσφατα στην εκπομπή της Μενεγάκη..
Κρύα μαριναρισμένη σαλάτα της Αργυρώς
photo: evisam
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες σε κυβάκια
  • 2 κολοκυθάκια μεγάλα σε κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 πολύχρωμες πιπεριές σε κυβάκια
  • 1/2 κούπα κουκουνάρι
  • 1/2 κόυπα σταφίδα μαύρη
  • ξύδι μπαλσάμικο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε ταψί τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια με λίγο λάδι και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τις πιπεριές
  3. Αφού βγάλουμε τις πιπεριές από το τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά, εκεί θα ρίξουμε το κρεμμύδι το οποίο θα τραβήξουμε γρήγορα από τη φωτιά ,για να μην καεί (θέλουμε το γίνει τραγανό απ'εξω και μέσα ζουμερό).
  4. Μέσα στο τηγάνι με το κρεμμύδι ρίχνουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το μπαλσάμικο που το περιμένουμε να καραμελώσει
  5. Βγάζουμε απο φούρνο τα λαχανικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με αλάτι και πίπέρι ανακατεύωντας καλά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο όπου μπορεί να διατηρηθεί εκεί για αρκετές μέρες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η σαλάτα είναι ξεχωριστή γιατί καραμελώνει το μπαλσάμικο


Μακαρονοσαλάτα Συνάντησης

Bαθμολογία:
       
 
59 ψήφοι
Προστέθηκε από Στέφη, 10.02.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Κάνω την σαλάτα αυτή πάντα όταν περιμένω κόσμο στο σπίτι, γιατί συνοδεύει υπέροχα, τόσο τα κρύα, όσο και τα ζεστά πιάτα ή ψητά κρεατικά. Αποτελεί κι από μόνη της ένα πλήρες κρύο ελαφρύ πιάτο για δείπνο. Την γευτήκαμε στην συνάντησή μας. 
Μακαρονοσαλάτα Συνάντησης
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500γρ Μακαρονάκι κοράλλι
  • 1000γρ Ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
  • 500-600γρ αλλαντικά διάφορα κομμένα σε κύβους
  • 250γρ Γκούντα τριμμένο ή μισό-μισό με κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 500γρ Μαγιονέζα
  • 500γρ Γιαούρτι στραγγιστό
  • 50-70γρ μουστάρδα απαλή
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Σερβίρει
10 άτομα ανάλογα την όρεξη
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μπολ του 1,5 lit βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι, την μαγιονέζα, την μουστάρδα και ελάχιστο αλάτι. Αναδεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Γεμίζουμε στο μισό μια βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε και αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά (χωρίς να αλατίσουμε) και τα σουρώνουμε. Ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό να παραμείνουν ζωηρά στο χρώμα τους. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε καθαρό αλατισμένο νερό και μαγειρεύουμε τα μακαρόνια al dente σύμφωνα με τον χρόνο του πακέτου. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.
  4. Εν το μεταξύ, στο διάστημα αυτό έχουμε κόψει σε κύβους τα αλλαντικά και τρίψαμε στον τρίφτη τα κίτρινα τυριά μας.
  5. Βάζουμε σε πολύ βαθύ μπολ, (εγώ χρησιμοποιώ ένα των 4,2lit) τα αλλαντικά, τα λαχανικά, τα μακαρόνια, την σος γιαουρτιού και τέλος τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε πολύ απαλά την σαλάτα μας από κάτω προς τα επάνω.
  6. Αφήνουμε για μισή ωρίτσα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η επιλογή των λαχανικών κατά την γνώμη μου να είναι με βάση την κόκκινη πιπεριά, καρότο, αρακά και καλαμπόκι. Έτσι πετυχαίνουμε πολύ ωραίο χρωματικό αποτέλεσμα!! Υ.Σ.Ευχαριστώ πολύ την Ναυσικά για την επεξεργασία της φώτο!!


Δροσερή μακαρονοσαλάτα

Bαθμολογία:
       
 
50 ψήφοι
Προστέθηκε από souel, 18.06.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Δροσερό, καλοκαιρινό πιάτο και για γέυμα τις ημέρες του καύσωνα, αλλά και για μπουφέ!
Δροσερή μακαρονοσαλάτα
photo: Ναυσικά
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 πακέτο μακαρόνια fusili (στριφτό)
  • 350gr τυρί ρεγκάτο ή γκούντα
  • 350gr ζαμπόν καπνιστό
  • 3 πιπεριές χρωματιστές (κίτρινη, πορτοκαλί, κόκκινη)
Για την σάλτσα:
  • 1 γιαούρτι TOTAL 250gr
  • 1 βάζο μαγιονέζα 250gr
  • 5-6 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 1-2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Λίγο νερό.
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Δυσκολία
Σερβίρει
6-8 άτομα.
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:


  1. Αρχικά φτιάχνουμε την σάλτσα: χτυπάμε ελαφρά στο μίξερ το γιαούρτι με την μαγιονέζα, στην συνέχεια ρίχνουμε την κέτσαπ και την μουστάρδα και αν είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο νερό. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αντίστοιχα λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα ώστε να μας αρέσει στη γεύση. Την βάζουμε σε ένα μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο, όπου και μπορεί να μείνει αρκετές μέρες.
  2. Στη συνέχεια κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια, τρίβουμε το τυρί χονδροκομμένο (στον τριφτή του κρεμμυδιού) και το ζαμπόν σε κομματάκια.
  3. Βράζουμε τα μακαρόνια τόσο ώστε να κρατάνε, τα σουρώνουμε και ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό στο σουρωτήρι ώστε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο ψυγείο σκεπασμένα.
  4. Προσθέτουμε την σάλτσα όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε ξεχωριστά στο κάθε πιάτο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εύκολη, γρήγορη, δροσερή και για μπουφέ.
Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την σάλτσα βάλτε κάποια έτοιμη της HELMANS αν δεν έχετε χρόνο.


Σαλάτα με λάχανο και καρύδια

Bαθμολογία:
       
 
10 ψήφοι
Προστέθηκε από Νεφελακι, 06.03.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Απλή δροσερή σαλάτα που συνοδεύει σχεδόν τα πάντα.
Σαλάτα με λάχανο και καρύδια
photo: Sol81
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 λάχανο άσπρο
  • 250 gr. μαγιονέζα
  • 250 gr. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 ξινόμηλα
  • 100 gr. καρυδια
  • μισό λεμόνι
  • αλάτι
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Τρίβουμε το λάχανο.
  2. Κόβουμε τα ξυνόμηλα σε κομματάκια και τα περιχύνουμε με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
  3. Σπάμε τα καρύδια.
  4. Σ'ενα μπωλάκι ανακατεύουμε την μαγιονέζα με το γιαούρτι.
  5. Βάζουμε το λάχανο, μέτα τα ξυνόμηλα και τρίβουμε τα καρύδια.
  6. Βάζουμε αλάτι και περιχύνουμε με το dressing.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα ξυνόμηλα να είναι μεσαίου μεγέθους.




Απρόοπτο

Bαθμολογία:
       
 
69 ψήφοι
Προστέθηκε από arvanitidouk, 23.12.07
AdTech Ad

Περιγραφή

Πατάτες με κρέμα γάλακτος
Απρόοπτο
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 15 φέτες ζαμπόν
  • 1/2 κιλό τυρί τριμμένο
  • 2 κρέμες γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.
  2. Βάζουμε μία στρώση πατάτες σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε.
  3. Κόβουμε το ζαμπόν σε κομματάκια και το προσθέτουμε πάνω στις πατάτες.
  4. Ρίχνουμε και το τυρί το τριμμένο.
  5. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
  6. Στο τέλος ρίχνουμε τις κρέμες γάλακτος και λίγο βούτυρο.
  7. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό σε αυτή την συνταγή είναι το τριμμένο τυρί να είναι διάφορα τυριά και όχι ένα συγκεκριμένο.


 χόλιο από FRANCINE, 26-8-08  
Εξαιρετική συνταγή. Με μια παραλλαγή γίνεται ένα αυθεντικό "Gratin Dauphinois". Απλώς μη βάλετε ζαμπόν, τυρί κλπ. Βουτυρώστε το πυρέξ με βιτάμ, απλώνοντάς το με 1/2 σκελίδα σκόρδο. Θέλει να το απλώσετε καλά για να μυρίσει το βιτάμ σκορδάκι. Μετά απλώστε μια στρώση πατάτες σε ροδέλες λεπτές. Ρίξτε κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο. Κάθε 2η στρώση ξύστε λίγο σκορδάκι. Στην τελευταία στρώση πάνω από την κρέμα γάλακτος πασπαλίστε με φρυγανιά ή με τυρί τριμμένο, για την κορύστα. Επίσης μπορείτε να βάλετε τυρί τριμμένο και σε μια μεσαία στρώση. Προσοχή: αν η κρέμα γάλακτος είναι πηχτή τότε αντικαταστείστε 2 στρώσεις με φρέσκο γάλα.
Είναι τέλειο και συνοδεύει ωραία το μοσχάρι Bourguignon.
 
 

Αυγά τσακλατιστά με τυρί φέτα

Bαθμολογία:
       
 
30 ψήφοι
Προστέθηκε από common, 11.05.10
AdTech Ad

Περιγραφή

Αυγά χτυπητά με φέτα, στο τηγάνι. Ο συνδιασμός αυγού-φέτας είναι αξεπέραστος. Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Αυγά τσακλατιστά με τυρί φέτα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 αυγά
  • 150-180 γρ. τυρί φέτα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Σερβίρει
2 άτομα
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Τρίβω τη φέτα με ένα πηρούνι.
  2. Τσακλατίζω τα αυγά (τα χτυπάω).
  3. Ρίχνω στα αυγά αλάτι-πιπέρι και τη φέτα.
  4. Βάζω στο τηγάνι λίγο λάδι να κάψει.
  5. Ρίχνω το μίγμα με τα αυγά στο τηγάνι και τηγανίζω ανακατεύοντας διαρκώς (τσακλατίζοντας δηλαδή ;)
  6. Όταν ροδοκοκκινίσουν είναι έτοιμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν θέλει πολύ αλάτι, ειδικά αν η φέτα είναι αλμυρή.
Τσακλατίζω: χτυπαώ, ανακατεύω
 
 

Αφράτα πισία

Bαθμολογία:
       
 
103 ψήφοι
Προστέθηκε από lenale, 18.10.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Αφράτα πισία με γέμιση τυριού ή πατάτας.
Αφράτα πισία
  • + στις Συνταγές μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη
  • 750 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση τυριού
  • 500 γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • πιπέρι (προαιρετικά)
Για την γέμιση πατάτας
  • 4-5 πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ρίγανη
Στα γρήγορα
Κουζίνα
Δυσκολία
Σερβίρει
15-17 κομμάτια
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:


Βήμα 1
1) Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Βήμα 2
2) Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Βήμα 3
3) Παίρνουμε ένα μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο λεπτό φύλλο.
Βήμα 4
4) Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Κλείνουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Βήμα 5
5) Τρυπάμε την επιφάνεια τους με το πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνισμα.
Βήμα 6
6) Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγονται ζεστά ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμα. Μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς μαγιά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.


Αφράτη τυρόπιτα

Bαθμολογία:
       
 
24 ψήφοι
Προστέθηκε από spyrid, 25.11.09
AdTech Ad
Αφράτη τυρόπιτα
photo: dcroula
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 300γρ. Φέτα
  • 300 γρ. Μυζήθρα
  • 200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 5 αυγά
  • 200 ml σόδα αεριούχα (αναψυκτικό)
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, λιωμένο βούτυρο γάλακτος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Δυσκολία
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Αλείφετε το ταψί με λάδι και βούτυρο και στρώνετε 4 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι.
  2. Τρίβετε τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε στο μείγμα τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
  3. Ρίχνετε στο ταψί μια ποσότητα από το μείγμα του τυριού και σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο σουρωμένο.
  4. Συνεχίζετε με μείγμα τυριού και πάνω από αυτό στρώνετε άλλο φύλλο.
  5. Τέλος, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα τυριού και καλύπτετε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
  6. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 °C για 40’.
  7. Την περιχύνετε, καυτή όπως είναι, με τη σόδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20’, μέχρι να απορροφηθεί η σόδα και να φουσκώσει.

Γαύρος Ξιδάτος

Bαθμολογία:
       
 
40 ψήφοι
Προστέθηκε από christina.f, 29.05.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Νόστιμος μεζές για να συνοδεύσουμε το ουζάκι αλλά και το τσιπουράκι μας!
Γαύρος Ξιδάτος
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • Γαύρος
  • Χονδρό Αλάτι
  • Ξύδι
  • Λάδι
  • Ρίγανη
  • Κόκκους πιπέρι
  • Κόκους Μπαχάρι
  • Σκόρδο
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκκαλιά.
  2. Αραδιάζουμε τα ψαράκια στο τρυπητό και τα ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χονδρό αλάτι. Αν είναι πολλά τα κάνουμε σε στρώσεις και ανάμεσα αλατίζουμε.
  3. Αφήνουμε τον αλατισμένο γαύρο περίπου 3 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ξεπλένουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε ταπεράκι. Προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.
  5. Αφήνουμε το γαύρο μέσα στο ξύδι για περίπου 12 ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο.
  6. Μετά από 12 ώρες βάζουμε το γαυρο σε άλλο τάπερ σκεπάζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  7. Τρώγεται την επόμενη μέρα για να προλάβει να πάρει τα αρώματα από τα μυρωδικά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συντηρείται στο ψυγείο αρκετό καιρό. Η συνταγή δεν είναι δικιά μου, έτσι το κάνουν εδώ στο Βόλο, την έμαθα και εγω και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας.


Γιαννιώτικη Ζυμαρόπιτα

Bαθμολογία:
       
 
19 ψήφοι
Προστέθηκε από harabutterfly, 27.02.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Πίτα με λίγα υλικά όπως την έφτιαχναν τα παλιά τα χρόνια... (για μεγάλο τετράγωνο ταψί)
Γιαννιώτικη Ζυμαρόπιτα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι στραγγισμένο γιαούρτι
  • 1 ποτήρι νερο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 6-7 κρασοπότηρα αλεύρι
  • αλάτι
  • λαδι
  • βούτυρο
  • φετα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό το γάλα και το αλάτι
  2. Προσθέτω το αλευρι
  3. Βουτυρώνω το ταψι και ρίχνω λίγο λαδι
  4. Χυνω το μείγμα και τρίβω απο πάνω μπόλικη φέτα
  5. Πιέζω με ένα πιρουνάκι τη φέτα
  6. Ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει αρκετό χρώμα

Κασόπιτα ή Ζυμαρόπιτα Γιαννιώτικη

Bαθμολογία:
       
 
29 ψήφοι
Προστέθηκε από Kimwlos, 28.06.11
AdTech Ad

Περιγραφή

Μια εύκολη πιτούλα που φτιάχνουμε στα Γιάννενα, την έφτιαχνε η γιαγιά μου την φτιάχνει η μαμά μου και την φτιάχνω και εγώ. Κι όπως λέει και ο ανηψιός μου, από όλες τις πιτούλες, αυτή είναι η πιο αγαπημένη του. Την φτιάχνουμε πάντα μαζί.
Κασόπιτα ή Ζυμαρόπιτα Γιαννιώτικη
photo: ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 12 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • γάλα (όσο πάρει για να γίνει αραιός χυλός περίπου 600 ml)
  • τριμμένη φέτα (ανάλογα με τα γούστα)
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο και ελάχιστη μαργαρίνη για το ταψί
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Κουζίνα
Δυσκολία
Περιέχει
Φτιάχνει
1 ταψί του φούρνου ή μεγάλο σινί
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε ένα μπολ βάζουμε το αλέυρι με το αλάτι, προσθέτουμε το γάλα και το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και ανακατέυουμε με ένα σύρμα να μην μας σβολιάσει.
Βήμα 2
2) Πρέπει ο χυλός να είναι αρκετό αραιός.
Βήμα 3
3) Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγη μαργαρίνη και απλώνουμε και λίγο λάδι (την μαργαρίνη την βάζουμε για να μην κολλήσει η πίτα μας).
Βήμα 4
4) Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και πασπαλίζουμε με την φέτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βήμα 5
5) Ψήνουμε σε προθερσμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις μέχρι η πίτα να ψηθεί και να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα ( περίπου 1 ώρα).

Λίγα μυστικά ακόμα

Εμάς μας αρέσει με αρκετή φέτα σε χοντρά κομμάτια τριμμένη. Η πίτα πρέπει να βγεί λεπτή με τραγανή κρούστα πάνω κάτω και κρεμώδη υφή στη μέση. Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα, απλά δεν είναι τραγανή. Ψήνεται ιδανικά σε σινί, στρογγυλό χαλκωματένιο ταψί που χρησιμοποιούν στα Γιάννενα και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποκλειστικά για πίτες

Ευχαριστούμε την dcroula για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

 

Γκόλιο

Bαθμολογία:
       
 
15 ψήφοι
Προστέθηκε από sonrisa, 04.10.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Πρόκειται για μια Θρακιώτικη συνταγή, πεντανόστιμη! Θα έλεγα ότι είναι ίσως μια κολοκυθοομελέτα φούρνου ή μία ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα!
Γκόλιο
photo: ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μεγάλα κολοκυθάκια
  • 4 αυγά
  • 1,5 φλ.τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 1 κ.γλυκού μπέικιν
  • 1 κ.γλυκού αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλ.τσαγιού αλεύρι μπλε
  • λάδι και αλεύρι για το ταψί
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια από το πράσινο μέρος τους, τα τρίβετε, τα ανακατεύετε με το 1 κ.γλ. αλάτι και αφήνετε να στραγγίσουν.
  2. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν και αν θέλετε λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
  3. Ενώνετε το μείγμα αυτό με τα τριμμένα κολοκυθάκια (στίβοντάς τα και μια τελευταία φορά πριν τα ρίξετε).
  4. Λαδώνετε ένα ταψί, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και ρίχνετε μέσα το χυλό.
  5. Τέλος, περιχύνετε το χυλό με λίγο λάδι και λίγο αλεύρι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς έως ότου να ροδίσει (περίπου 3/4 της ώρας).

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη σας φοβίσει εάν ο χυλός είναι αραιός, έτσι πρέπει να είναι. Αυτή η ξεσκέπαστη πιτούλα είναι πολύ χαμηλή, περίπου 1-2 εκ. Γι΄αυτό χρησιμποποιήστε ανάλογο ταψί. Επίσης, σίγουρα ταιριάζουν και κομματάκια φέτας, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Σ΄αυτήν την περίπτωση προσέξτε το αλάτι! Μην προσθέσετε άλλο αρωματικό γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε μόνο του, έτσι απλά..



Ηπειρώτικη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Bαθμολογία:
       
 
25 ψήφοι
Προστέθηκε από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 08.01.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Γρήγορη και νόστιμη για ορεκτικό και κάθε περίσταση.
Ηπειρώτικη τυρόπιτα χωρίς φύλλο
photo: λωξαντρα
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι (των 200 γραμμαρίων)
  • 250 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 5 αβγά
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα
  • 1/2 κιλό διάφορα τριμμένα τυριά
  • 1 φλιτζάνι φαρίναπ
  • λίγο πιπέρι και ρίγανη ή δυόσμο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Κουζίνα
Δυσκολία
Περιέχει
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπωλ.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια!

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν την έχω δοκιμάσει τη συνταγή. Τη φτιάχνει όμως μια γνωστή και είναι πολύ καλή. Δοκιμάστε και πείτε τις εντυπώσεις σας
 χόλιο από chocolateaddict, 17-10-08  
Καταπληκτική "πίτα"!!!!!!
Μια ωραία παραλλαγή είναι η προσθήκη πράσου, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τα υπόλοιπα υλικά. Ιδέα του άντρα μου που είναι μάγειρας και εξαιρετικά καλοφαγάς!
Best Regards
Chocolate addict
 
Σχόλιο από Mona_Lisa, 20-6-11  
Dystyxws ellinikous xarakthres den exw.Eimai ellhnida ekswterikou kai to kinito mou den exei ellhnika...oson afora tin pitta...o arravwniastikos mou einai gallos kai misei thn feta..E, Ayth thn Tyropitta THN LATREPSE kai aytos kai oloi oi synadelfoi tou!mexri kai stin diki mou douleia mou tin zitane kathe evdomada!!se eyxaristoume poli gia thn syntagh!!einai foveri kai i pitta kai esy pou mas edwses thn syntagh!!!
 

Καβουρμάς

Bαθμολογία:
       
 
6 ψήφοι
Προστέθηκε από xaroula, 08.12.08
AdTech Ad

Περιγραφή

Τρομερός μεζές για όσους ξέρουν να τρώνε!!

  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχάρι
  • 250 γρ χοιρινό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • κίμινο
  • πράσα, σκόρδο προαιρετικά
  • μεμβράνη ή λαδόκολα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζω σε μια κατσαρόλα με νεράκι να βράσουν τα κρέατα [και τα πρασα αν χρησιμοποιήσω]
  2. Βράζω γύρω στις 6 ώρες σε σιγανή φωτιά μέχρι το κρέας να γίνει λιώμα
  3. Ζυμώνω στο μίξερ το κρέας με το ζουμι του [θα είναι λίγο] τα μπαχαρικα [και το σκόρδο αν βάλετε] να γίνει ένα μίγμα όπως τα λουκάνικα
  4. Απλώνω στο πάγκο μια λαδόκολα
  5. Βάζω επάνω το μίγμα σε σχήμα οπως τα λουκάνικα
  6. Τυλίγω σφικτά και δενω τις άκρες αφου έχω βγάλει τον αέρα
  7. Διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο μετά κατάψυξη. Μπορείτε να τυλίξετε και με μεμβράνη το μίγμα
  8. Τα μυρωδικά ειναι κατα βούληση όσο πικάντικο σας αρέσει
  9. Η ποσοτητα του κρέατος είναι για ένα μικρό ρολό καβουρμά

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να κάνετε μικρούς κυλίνδρους με λαδόκολα να βάλετε στην καταψυξη και να ξεπαγώνετε όσο θέλετε. Ειναι πολυ ωραίος μεζές τηγανητό,με αυγά, με ζυμαρικα, όπως σας κάνει κέφι!! Την συνταγη την εχω δει στο 'μπουκιά και συχώριο'.
Καλή όρεξη!

Κολοκυθοκεφτεδάκια της Χριστίνας

Bαθμολογία:
       
 
26 ψήφοι
Προστέθηκε από chocolateaddict, 28.04.09
AdTech Ad

Περιγραφή

Καλοκαιρινά κεφτεδάκια χωρίς τηγάνισμα... Κάτω τα λιπαρα!
Κολοκυθοκεφτεδάκια της Χριστίνας
photo: mitsaki
  • + στις Συνταγές μου
  • + στη λίστα μου
  • Δώσε βαθμό ή σχόλιο
  • Προσωπικό σημείωμα
  • Ανέβασε φωτογραφία
  • Εκτύπωση
  • Στείλτο με e-mail
  • Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 350 γρ. τυρί τριμμένο (ό,τι αγαπάτε)
  • 3 πιπεριές (όποιο είδος σας αρέσει)
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 αυγά
  • μαϊντανό (όσο θέλετε)
  • ρίγανη
  • άνιθο (τουλάχιστον μισό ματσάκι)
  • τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
Φτιάχνει
30-50 κολοκυθοκεφτεδάκια
AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Παιρνάμε τα κολοκυθάκια από τον τρίφτη ωμά ή από το μούλτι (για πιο ευκολία). Τα αφήνουμε να στραγγίσουν τουλάχιστον 1 ώρα.
  2. Λιώνουμε στο μούλτι τις πιπεριές, το κρεμμύδι και όλα τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στα καλοκυθάκια.
  3. Ζυμώνουμε και βάζουμε και τα αυγά. Προσθέτουμε σταδιακά και την φρυγανιά μέχρι να γίνει ζύμη εύπλαστη.
  4. Την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να σταθεί.
  5. Έπειτα βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνουμε.
  6. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας, τα περνάμε από τριμμένη φρυγανιά.
  7. Τα βάζουμε σε λαδόκολα και τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 για 20-30 λεπτά. Καλή όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν ο φούρνος σας δεν έχει αέρα, ψήνονται ωραιότατα και στις αντιστάσεις στους 180 για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:
  • ελέγξτε τα τυριά,
  • χρησιμοποιήστε φρυγανιά χωρίς γλουτένη.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου