COLESLAW =ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
1 k soypas moustarda ntizon 2,5 k s
miloxido, 1 k soupas lemoni 2,5 k soupas
zaxari k g alati ta anakateuoume mexri na
liosei kai i kauteri moustarda ntizon
bazoume ti magioneza 1 glitzani,1/2 flitz
giaourti straggisto.
1/2 flitzani karoto
500 grm laxano
an theloume bazoume kai xinomilo
ta anakateueis kai ta afineis sto psugeio
to mustiko gia na ginei kalo.3-4 orew.
coleslaw συνοδευει τελεια burger
Aπο Αννα Μαρια Barouh
Σαλάτα cole slow
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μπολ. Βάζουμε τα υλικά για το ντρέσινγκ σε
μπολ (μαγιονέζα, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι). Τα χτυπάμε με σύρμα να
ενωθούν και περιχύνουμε τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το τυρί και
ανακατεύουμε καλά.
Η συνταγή παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΠρωινόΑΝΤ1 στις 20/4/2012.
Υλικά συνταγής
-
2 φλ. λάχανο τριμμένο
-
1 φλ. καρότο τριμμένο
-
½ φλ. σέλερι ψιλοκομμένο
-
½ φλ. μήλο τριμμένο
-
2 κ.σ. μαγιονέζα
-
2 κ.σ. ξύδι
-
½ κεσεδ. γιαούρτι
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
½ φλ. ψιλοκομμένο τυρί Gouda
-
Αλάτι – πιπέρι
Πίτσα με αραβική πίτα
Περιγραφή
Έτοιμη πίτσα σε 10 λεπτάκια
photo: maria86c
Τι χρειαζόμαστε:
- αραβικές πίτες
- ζαμπόν
- διάφορα τυριά
- μανιτάρια
- πιπεριές
- σάλτσα
-
- (ή τα υλικά της αρεσκίας σας για την πιτσα!)
Πώς το κάνουμε:
- Ψιχαλίζουμε λίγο τις πιτούλες με νεράκι
- Βάζουμε την πιτούλα σε ένα ταψάκι, βάζουμε 3 σταγόνες λαδάκι, απλώνουμε σάλτσουλα και βάζουμε τα υλικά μας.
- Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία,για αρχή μόνο
απο πάνω για να λιώσουν τα τυριά και μετα ένα λεπτάκι πριν την βγάλουμε
πάνω κάτω να γίνει τραγανή η πιτούλα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή!!!!! Δεν έχει στανταρ χρόνο το ελεγχετε γιατί πολυ εύκολα η πιτούλα καίγεται..Έχω κάψει πολλές!!!!!
Καλή επιτυχία!!
Τοστ Ρολάκι
Προστέθηκε από
Des13,
06.07.09
Περιγραφή
Ελαφρύ και δροσερό. Ένας διαφορετικός τρόπος να παρουσιάσετε το τοστ.
photo: VICKY B.
Τι χρειαζόμαστε:
- 10 φέτες λευκό ψωμί ψίχα για τοστ
- 10 φέτες ζαμπόν
- 10 φέτες τυρί κίτρινο
- 10 μπαστουνάκια αγγουράκι (φρέσκο)
- κέτσαπ
- αλουμινόχαρτο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Δυσκολία
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
Πώς το κάνουμε:
- Αλείφετε το ένα μέρος του τοστ με λίγη (έως
ελάχιστη) κέτσαπ και βάζετε επάνω το ζαμπόν. Γυρίζετε το τοστ και
αλείφετε και την άλλη του πλευρά με κέτσαπ και βάζετε πάνω το τυρί.
- Στην άκρη του ψωμιού, πάνω στο τυρί,
τοποθετείτε ένα μπαστουνάκι αγγουριού το οποίο θα έχει το μάκρος του
ψωμιού και το πάχος ενός στυλού περίπου.
- Τοποθετείτε το τοστ πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο
που θα έχει το μάκρος περίπου δύο φετών τοστ και το φάρδος μιάμιση
φέτας τοστ και ξεκινώντας από το μέρος όπου βρίσκεται το αγγουράκι,
τυλίγετε σφιχτά το τοστ σε ρολό μέσα στο αλουμινόχαρτο (βέβαια μετά από
τα πρώτα 2-3 τυλίγματα θα καταλάβετε το μέγεθος που ακριβώς χρειάζεται
και για το αγγούρι και για το αλουμινόχαρτο)
- Μόλις τελειώσετε με το τύλιγμα, βάζετε τα
τοστάκια στο ψυγείο και λίγες ώρες και όταν τα βγάλετε και αφαιρέσετε το
αλουμινόχαρτο, τα κόβετε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια.
- Το ψυγείο βοηθάει στο να μην ξεδιπλώνετε το ρολάκι και να έχει ωραία εμφάνιση κατά το σερβίρισμά του.
Ρολάκια από ψωμί
Προστέθηκε από
Phoebe,
01.08.10
Περιγραφή
Ιδανικά για πάρτυ ή για ένα ελαφρύ δείπνο.
Τι χρειαζόμαστε:
- ψωμί για τόστ χωρίς κόρα
- 2 κουταλιές χοντροτριμμένο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές χοντροτριμμένη πράσινη πιπεριά
- 1 ποτήρι τριμμένο κίτρινο τυρί
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλικομμένο
- ¾ ποτηριού ψιλοκομμένο μπέικον
- 2 κουταλιές μαγιονέζα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Δυσκολία
Ειδικές περιστάσεις
Φτιάχνει
Περίπου 14 ρολάκια
Πώς το κάνουμε:
1) Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
2) Ανοίγουμε με πλάστη ένα ένα τα ψωμάκια.
3) Βάζουμε σε κάθε ψωμάκι μια κουταλιά γέμιση.
4) Τυλίγουμε σε ρολάκια.
5) Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί, αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.
Διαβάστε περισότερο:
Ρολάκια από ψωμί http://www.sintagespareas.gr/sintages/rolakia-apo-psomi.html#ixzz2qld718BE
Κρεμμυδοκεφτέδες
Περιγραφή
Μαζι με τους κολοκυθοκεφτεδες βοηθουν τα καλοκαιριατικα βραδυα μας.
photo: ANGOLINA
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλου κρεμμυδια τριμμενα
- 1/2 κιλου αλευρι φαριναπ
- 1 ματσακι δυοσμο ψιλοκομμενο ή 2 κουταλιες σουπας ξερο
- 1 κουταλακι γλυκου αλατι
- Πιπερι και λιγη ριγανη
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Κουζίνα
Δυσκολία
Νηστίσιμα
Ειδικές περιστάσεις
Πώς το κάνουμε:
- Ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι.
- Αν ειναι πολυ ξερο το μιγμα προσθετουμε λιγο νερο.
- Παιρνουμε κουταλιες απο το μιγμα και τους τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.
- Τους τοποθετουμε σε απορροφητικο χαρτι πριν το σερβιρισμα.
Τηγανίτες κρεμμυδιού με γιαούρτι και δυόσμο
Προστέθηκε από
knorr,
21.02.13
Τι χρειαζόμαστε:
-
300 ml νερό χλιαρό
-
1 συσκευασία κρεμμυδόσουπα Knorr
-
700 γρ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες και καλά στημένα για να φύγει το νερό τους
-
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
10 γρ. baking powder
-
2 αυγά
-
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
-
½ κουτ. γλυκού κύμινο
-
4. κουτ. σούπας ελαιόλαδο Άλτις
-
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
-
500 ml λάδι για το τηγάνισμα
Υλικά για το ντιπ
-
1 γιαούρτι 3,5% λιπαρά στραγγιστό
-
1 κουτ. γλυκού δυόσμο
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-
λίγο ελαιόλαδο Άλτις
-
αλάτι και πιπέρι ανάλογο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Δυσκολία
Νηστίσιμα
Ειδικές περιστάσεις
Συνταγές προϊόντων
Πώς το κάνουμε:
-
Σε μία λεκάνη βάλτε το χλιαρό νερό μαζί με την κρεμμυδόσουπα και ανακατέψτε καλά.
-
Προσθέστε τα κρεμμύδια το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρχίστε να ανακατεύετε καλά έως ότου να γίνει ένας δεμένος χυλός.
-
Βάλτε λάδι σε ένα τηγάνι και αφήστε το να θερμανθεί καλά στην συνέχεια
με την βοήθεια ενός κουταλιού «κόψτε » μερίδες και ρίξτε τις μέσα στο
καυτό λάδι.
-
Αφήστε τις να κάνουν κρούστα και γυρίστε τις από την άλλη πλευρά έως ότου φουσκώσουν.
-
Όταν είναι έτοιμες τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και
σερβίρετε τις ζεστές μαζί με το δροσερό ντιπ από το γιαούρτι με δυόσμο.
-
Για το ντιπ, σε ένα μπολ ρίχνετε τα υλικά, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Κρεμμυδόσουπα
photo: ΣιλικονάταΜπαλκόνια
Τι χρειαζόμαστε:
-
3 κ.σ. βούτυρο
-
4 φλ. λεπτοκομμένα κρεμμύδια
-
½ κ.γ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. αλεύρι
-
4 φλ. ζωμός βοδινού ή νερό με 2 κύβους
-
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
4 φέτες γαλλικό ψωμί τοσταρισμένο
-
τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή μοτσαρέλα)
Πώς το κάνουμε:
-
Σε κατσαρόλα, βάλτε το βούτυρο να λιώσει, προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε τα σε πολύ σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
-
Προσθέστε τη ζάχαρη και το αλεύρι και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 3'.
Προσθέστε το ζωμό και αφήστε το να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για 30'.
-
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
-
Βάλτε τη σούπα σε 2 ή 4 πυρίμαχα μπολ (ανάλογα πόσοι θα φάνε), μοιράστε
το τοσταρισμένο ψωμί, βάλτε από πάνω αρκετό τριμμένο τυράκι και βάλτε τα
μπολ στο φούρνο, στους 200°, μέχρι να λιώσει και ροδίσει το τυρί.
Διαβάστε περισότερο:
Κρεμμυδόσουπα http://www.sintagespareas.gr/sintages/kremmidosoupa.html#ixzz2qleQFYCh
Μανιταρόσουπα εύκολη και νόστιμη
Περιγραφή
Μανιταρόσουπα που γίνεται πανεύκολα, γρήγορα και είναι νόστιμη!
Τι χρειαζόμαστε:
- 400 γραμμάρια μανιτάρια
- 1 φλιτζάνι τσ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ ελαιολαδο
- 1 φλιτζάνι τσ. γάλα φρέσκο (χλιαρό)
- 2 φιτζανια τσ. νερό
- 1 κ.σ αλεύρι
- 1 κ.γ κόφτο αλάτι
- ½ κ.γ μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Πώς το κάνουμε:
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες ή κύβους σε ότι μέγεθος σας αρέσει.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια σκορπίζουμε πάνω στα μανιτάρια το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και ξανά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε
τα δυο φλιτζάνια νερού ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια βράση και
στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά 5-10’ ανακατεύοντας μερικές φορές.
Θεϊκή κολοκυθόσουπα βελουτέ
Προστέθηκε από
Ρηνιώ,
07.01.11
Περιγραφή
Σούπα λαχανικών με κύριο συστατικό την κολοκύθα. Βελουτέ, κρεμώδης όσο
πρέπει και με υπέροχη γεύση! Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας σάρωσε!
Δοκιμάστε την και θα τη λατρέψετε!
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό κολοκύθα
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1 πατάτα
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 100 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε και light)
- κάρδαμο
- αλατοπίπερο
- ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
- λίγο λευκό κρασί
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βιτάμ
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Εποχιακά
Μέθοδος
Διατροφή
Δυσκολία
Περιέχει
Πώς το κάνουμε:
- Πλένω και κόβω τα λαχανικά μου σε κυβάκια και τα σωτάρω στο λάδι.
- Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό και ανακατεύω. Προσθέτω και το ζωμό.
- Καπακώνω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει η
σούπα σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα με 40 λεπτά. Πολτοποιώ τη σούπα και
τη βάζω να πάρει μια βράση.
- Τότε προσθέτω την κρέμα κι ανακατεύω. Μόλις ξαναπάρει βράση προσθέτω το βούτυρο. Τότε είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
Τανομένο Σορβά (ποντιακή σούπα)
Προστέθηκε από
Νίνα,
26.11.07
Περιγραφή
Είναι μια πολύ ωραία και υγιεινή σούπα, ευκολοχώνευτη και γρήγορη.
photo: martha2
Τι χρειαζόμαστε:
-
1 φλυτζάνι ρύζι ή πληγούρι
-
1/2 κιλό κλασικό παραδοσιακό γιαούρτι
-
Ελαιόλαδο
-
1 κρεμύδι
-
1 ματσάκι δυόσμο
-
Αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Κουζίνα
Φτιάχνει
Πάνω από 10 πιάτα
Πώς το κάνουμε:
-
Βάζουμε το ρύζι ή το πληγούρι να βράσει. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι
να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμύδι (που έχουμε περάσει από το μούλτι)
με τον δυόσμο ψιλοκομένο.
-
Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τον δυόσμο κα το κρεμύδι
από το τηγάνι στην κατσαρόλα. Μόλις δέσουν τα υλικά (περίπου μετά από
5-10 λεπτά) ετοιμάζουμε το γιαούρτι. Παίρνουμε το γιαούρτι και το
χτυπάμε με ζουμάκι από την κατσαρόλα (όπως κάνουμε το αυγολέμονο). Όταν
δέσει το προσθέτουμε στην κατσαρόλα να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
Διαβάστε περισότερο:
Τανομένο Σορβά (ποντιακή σούπα) http://www.sintagespareas.gr/sintages/tanomeno-sorba-pontiaki-soupa.html#ixzz2qlfkKxdM
Πιροσκί
Περιγραφή
Δέν είναι και το πιό διαιτητικό σνακ στον κόσμο, αλλα εμένα μου τρέχουν τα σάλια!!!!
photo: xaroula
Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη
- 30 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
- ½ ποτήρι χλιαρό νερό
- ½ ποτήρι χλιαρό γάλα
- 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 αυγό
- 750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
Για τον πουρέ πατάτας
- 5 πατάτες μεσαίες
- ½ ποτήρι γάλα
- άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. βούτυρο.
Για τη γέμιση συκωτάκια
- 1 κιλό συκωτάκια
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- άνηθο ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές λάδι
- ½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
Για την γέμιση κιμά
- ½ κιλό κιμά
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- ½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
- 4 κουταλιές λάδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Περιέχει
Ειδικές περιστάσεις
Πώς το κάνουμε:
- Πάρτε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι, βάλτε τη σε
μια λεκάνη και διαλύστε τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και αφήστε το
να βγάλει φουσκάλες.
- Προσθέστε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές
βούτυρο και το αυγό. Ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε το αλεύρι
ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή,
τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά ζυμώνετε να φύγει ο
αέρας και τη χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζετε να μείνουν γύρω
στα 15 λεπτά.
- Ανοίξτε τα μπαλάκια σε σχετικά λεπτά
φιλαράκια. Θα πρέπει να έχουν μέγεθος ενός μικρού πιάτου ( τα πιροσκί
είναι γενικά ποιο ωραία όταν γίνονται μικρά αλλά περί ορέξεως….) βάλτε
τη γέμιση της επιλογής σας και διπλώστε τα στα δύο κλείνοντας καλά για
να μη στάξει.
- Τηγανίστε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να
ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. . Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και
αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι. Σερβίρονται ζεστά!!!
Πουρές πατάτας.
- Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου
να μαλακώσουν. Τις πολτοποιείτε με το ειδικό πιεστή προσθέτοντας το
βούτυρο, το γάλα και τον άνηθο
Συκωτάκια – κιμάς
- Πλένετε καλά τα συκωτάκια, τα βράζετε αρκετή
ώρα σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. Αν έχετε μηχανή για κιμά,
περάστε τα από εκεί, αλλιώς χρησιμοποιήστε τον χοντρό τρίφτη. Βάλτε το
λάδι να κάψει, προσθέστε το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει τα συκωτάκια με
το κρασί. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να ποιούν τα υγρά τους - πρέπει
να είναι σχετικά μαλακά . Κατεβάστε από τη φωτιά και ανακατέψτε τον
άνηθο.
- Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τον κιμά
Διαβάστε περισότερο:
Πιροσκί http://www.sintagespareas.gr/sintages/piroski.html#ixzz2qlgAPtp8
Ποντιακά πιροσκί (νηστίσιμα)
Περιγραφή
Υπέροχα σε εμφάνιση, πανεύκολα στην προετοιμασία και καταπληκτικά σε γεύση!
photo: natasawow
Τι χρειαζόμαστε:
Ζύμη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
- 1/2 κ. σ. ζάχαρη
- 1 κ. σ. αλάτι
- 1 κ. σ. λευκό ξύδι
- 5 κ. σ. ελαιόλαδο
- περίπου 500 γρ. αλεύρι
Γέμιση
- 5-6 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- ελαιόλαδο
- προαιρετικά φέτα
- Λάδι για τηγάνισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Πώς το κάνουμε:
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα
τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια,
ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.
- Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1/2 με 1 ώρα περίπου).
- Για τη γέμιση ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
- Σε τηγάνι καβουρντίζουμε το ψιλοκομμένο
κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και λίγο από το νεράκι
στο οποίο έχουν βράσει (περίπου 1/2 κούπα).
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο
ακόμη ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγη φετούλα. Ανακατεύουμε
ελαφρά και είναι έτοιμη.
- Όταν γίνει το ζυμάρι, βάζουμε σε ένα πιατάκι
ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που
φτιάχνουμε κάθε κομμάτι πιροσκί.
- Κόβουμε παντα με λαδωμένα δάχτυλα ένα μικρό
κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε μόνο με τα δάχτυλά μας και βάζουμε κατά
μήκος λίγη γέμιση.
- Κλείνουμε καλά σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη 2 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά από όλες τις μεριές το κάθε κομμάτι.
Καλή όρεξη!
Διαβάστε περισότερο:
Ποντιακά πιροσκί (νηστίσιμα) http://www.sintagespareas.gr/sintages/pontiaka-piroski-nistisima.html#ixzz2qlgbCDIf
Βαρένικα
Προστέθηκε από
Στέφη,
02.05.08
Περιγραφή
Υπέροχα γεμιστά, ποντιακά ζυμαρικά!!!
(Εκδοχή περιοχής Καυκάσου)
Τι χρειαζόμαστε:
-
νερό 2-3 ποτήρια
-
αλεύρι για πίτες, όσο σηκώσει
-
αλάτι
-
βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
-
λάδι (λίγο στο βράσιμο)
-
κρεμμύδι (προαιρετικά)
ΓΕΜΙΣΗ Α'
-
τυρί φέτα ή μυζήθρα ή ανθότυρο
ΓΕΜΙΣΗ Β'
-
1/2 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
-
1κρεμμύδι ξερό,φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο,
-
αλάτι, πιπέρι, λαδάκι
ΓΕΜΙΣΗ Γ'
-
2-3 πατάτες μεγάλες
-
αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό (πάπρικα)
Πώς το κάνουμε:
Γέμιση Α'
-
Απλά τρίβουμε είδος που προτιμήσαμε σε πολύ ψιλά τρίμματα.
Γέμιση Β'
-
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά.Ρίχνουμε το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.
Γέμιση Γ'
-
Βράζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες.Ρίχνουμε αλάτι, πάπρικα και ανακατεύουμε.
Ζύμη:
-
Κάνουμε μια ζύμη λίγο σφιχτή με το νερό, αλάτι και αλεύρι.
-
Έπειτα ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη μεγάλο αλλά όχι πολύ λεπτό και
κόβουμε με ένα ποτήρι μικρά στρογγυλά κομμάτια ζύμης που τα γεμίζουμε με
ένα από τα τρία μίγματα γέμισης. Οτι μας αρέσει περισσότερο.
-
Τα κλείνουμε διπλώνοντας στην μέση, βρέχοντας πολύ ελαφρά την άκρη τους και πιέζοντας με τα δάχτυλα.
-
Σε κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο λάδι και λίγο αλάτι, τα
ρίχνουμε απαλά ένα-ένα να μην ανοίξουν και βράζουμε όπως τα μακαρόνια
σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά.
-
Προσοχή: Το πολύ βράσιμο θα τα ανοίξει και θα χυθεί η γέμιση.
-
Τα στραγγίζουμε, περιχύνουμε με βούτυρο ή τσιγαρισμένο κρεμμύδι και
μαυριπίπερο σε λαδάκι και σερβίρουμε με γιαούρτι και τριμμένο ξερό
δυόσμο.
Διαβάστε περισότερο:
Βαρένικα http://www.sintagespareas.gr/sintages/barenika.html#ixzz2qlgz2tBB
Ρεβυθοσαλάτα
Περιγραφή
Μια πολύχρωμη ρεβυθοσαλάτα για να τρώμε όσπρια και το καλοκαίρι και να μην μας πέφτουν βαριά...
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό ρεβύθια
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο
- 1 ματσάκι ρόκα
Για τη σως:
- 6 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. ξύδι ή μπαλσάμικο ή μηλόξυδο
- 2 κ.σ. μέλι
- σουσάμι για πασπάλισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Εποχιακά
Διατροφή
Πώς το κάνουμε:
- Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα τα ρεβύθια σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό με 2 κουτ. σ. αλάτι.
- Αλλάζουμε το νερό την επόμενη μέρα και βάζουμε άλλο με 1 κουτ. σ. σόδα μαγειρικής και αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
- Αλλάζουμε το νερό πολλές φορές για να φύγει τελείως η σόδα ώστε να μην μαυρίσουν.
- Έπειτα τα μαγειρεύουμε κανονικά περίπου για μισή ώρα ή και παραπάνω ανάλογα πόσα σκληρά τα θέλουμε.
- Πλένουμε τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
- Αφού σουρώσουμε τα ρεβύθια τα σερβίρουμε σε σκεύος σαλάτας και από πάνω ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
- Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά της σως, την περιχύνουμε από πάνω μαζί με μπόλικο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα λιβανέζικη γεμιστή με τόνο και μαγιονέζα
Περιγραφή
Πανεύκολο και νοστιμότατο ορεκτικό για πάρτι!!!
Τι χρειαζόμαστε:
- 3 μεγάλες λιβανέζικες πίτες
- 3 μεγάλους τόνους
- 3/4 ποτηριού μαγιονέζα
- 1/2 ποτήρι κρεμμυδάκι ψιλικομμένο φρέσκο
- 1 1/2 ποτήρι καλαμπόκι βρασμένο
- αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Δυσκολία
Ειδικές περιστάσεις
Πώς το κάνουμε:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε στη πίτα.
- Αφού τα απλώσουμε τυλίγουμε τη πίτα σε ρολό
και σε αλουμινόχαρτο και τη τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να έρθουν οι
καλεσμένοι μας.
- Όταν έρθει η ώρα να τη σερβίρουμε τη βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και όπως είναι ρολό τη κόβουμε σε κομμάτια 4εκ. περίπου.
Διαβάστε περισότερο:
Πίτα λιβανέζικη γεμιστή με τόνο και μαγιονέζα http://www.sintagespareas.gr/sintages/pita-libaneziki-gemisti-me-tono-kai-magioneza.html#ixzz2qlhwAS00
Φακές σαλάτα υπέροχη
Περιγραφή
Ελαφρύ ακόμη και για δίαιτες. Θα το βρουν νόστιμο ακόμη και αυτοί που δεν τρώνε τις φακές.
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 φλτζ. φακές
- 1 φυλλο δάφνης
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ χυμο λεμόνι
- 4 κ.σ ξυδι βαλσάμικο κρέμα
- 1 καρότο τριμμενο
- λιγη ρίγανη
- 2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 σκελιδα σκόρδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μερικά baby τοματακια κομμένα στη μέση ή εναλλακτικά τομάτα ξεσποριασμένη
- 2 πιπεριες φλωρίνης σε κυβάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή εναλλακτικά 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Περιέχει
Νηστίσιμα
Ειδικές περιστάσεις
Πώς το κάνουμε:
- Βράζετε τη φακή με λίγο αλάτι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει και τη στραγγίζετε.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα αφήνετε για 10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρετε ραντίζοντας με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο κρέμα.
Αυγόφετες γεμιστές
Περιγραφή
Αυγόφετες! Αγαπημένο πρωινό και όχι μόνο, μικρών και μεγάλων! Αυτές
ειδικά θα τις λατρέψετε γιατί εκτός των άλλων ξεχειλίζουν.... μερέντα! Η
δεύτερη λατρεία των παιδιών και όχι μόνο!!
Τι χρειαζόμαστε:
-
1 αυγό
-
1/2 με 1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα
-
4-5 φέτες του τόστ (χωρίς κόρα)
-
μερέντα
-
1-2 κουταλιές ζάχαρη (κατά προτίμηση κρυσταλλική καστανή) και κανέλα για το πασπάλισμα
Πώς το κάνουμε:
-
Παίρνουμε τα ψωμάκια του τοστ και ένα ένα τα ανοίγουμε με τον πλάστη ή
ένα μακρουλό ποτήρι που θα το χρησιμοποιήσουμε σαν πλάστη, έτσι ώστε να
λεπτύνουν.
-
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της κάθε φέτας με μερέντα.
-
Κατόπιν τα τυλίγουμε ρολάκια.
-
Σ' ένα μπολ έχουμε χτυπήσει το αυγό με το γάλα κι εκεί μέσα βουτάμε τα ρολάκια ένα ένα, να μουσκευτούν καλά.
-
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
-
Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη αναμειγμένη με λίγη κανέλα.
Διαβάστε περισότερο:
Αυγόφετες γεμιστές http://www.sintagespareas.gr/sintages/aigofetes-gemistes.html#ixzz2qljDz7ps
Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού
Περιγραφή
Ζεστή σούπα καρότου σ' έναν υπέροχο συνδυασμό αρωμάτων και γεύσεων.
Τι χρειαζόμαστε:
Για την σούπα:
-
25 γρ. ανάλατο βούτυρο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
-
600 γρ. καθαρισμένα καρότα, κομμένα σε κομμάτια
-
700 ml φρέσκο ζωμό κοτόπουλου( ή 2 έτοιμους ζωμούς κοτόπουλου της knorr (ψυγείου) και 700 ml νερό)
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα λεμονιού:
-
60 ml κρέμα γάλακτος
-
τριμμένη φλούδα από 1 λεμόνι (ακήρωτο)
-
λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο (για γαρνιτούρα)
Πώς το κάνουμε:
-
Λιώνω το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και
προσθέτω τα κρεμμύδι. Ψήνω για 4’, προσθέτω το τζίντζερ και το σκόρδο
και ψήνω για άλλα 2-3’.
-
Προσθέτω τα κομμένα καρότα και σοτάρω για 1-2’. Ρίχνω τον ζωμό
κοτόπουλου κι αφήνω να σιγοβράσει η σούπα για 20’ περίπου μέχρι να
μαλακώσουν τα καρότα.
-
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω την κρέμα λεμονιού. Βάζω σ’ ένα μικρό μπολ τον
τριμμένο φλοιό λεμονιού με την κρέμα γάλακτος να αρωματισθεί, κι αφήνω
να σταθεί για 30’ στο ψυγείο.
-
Στο μπλέντερ ή με την ράβδο χειρός στην κατσαρόλα, αλέθω την σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
-
Προσθέτω το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι όσο αλάτι χρειάζεται, αφού πρώτα
δοκιμάσω την σούπα (καθώς οι έτοιμοι κύβοι είναι ιδιαίτερα αλμυροί), ενώ
αν είναι αρκετά παχύρευστη προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα.
-
Σερβίρω στα πιάτα και γαρνίρω το καθένα με λίγη κρέμα λεμονιού και λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο. Καλή σας απόλαυση!
Διαβάστε περισότερο:
Καροτόσουπα με τζίντζερ και κρέμα λεμονιού http://www.sintagespareas.gr/sintages/karotosoupa-me-tzintzer-kai-krema-lemoniou.html#ixzz2qljU7DGQ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου