Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΛΕΚΕΔΕΣ

 Μουτζούρες, κηλίδες, βρομιές ή στίγματα, όποιο και αν είναι το πρόβλημα, υπάρχει λύση. Ιδανικά αντιμετωπίζουμε τους λεκέδες όσο είναι νωποί, αλλά ακόμη και αν δεν είναι οι «θεραπείες» που σου προτείνουμε μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικες.
Βάψε άφοβα. Ολοι οι λεκέδες... βγαίνουν!
Βάψε άφοβα. Ολοι οι λεκέδες... βγαίνουν!

Χυμός, κρασί, καφές, τομάτα ή αναψυκτικό: Ρίξε κρύο νερό στον λεκέ και μετά πασπάλισε λίγο αλάτι για να απορροφήσει το υγρό. Εναλλακτικά μπορείς να το τρίψεις με λευκό ξύδι. Ποτέ όμως με απορρυπαντικό ή υγρό για τα πιάτα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αφήσέ το λίγο να «καθίσει» και πλύνε το ρούχο ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες.

Κόκκινο κρασί: Ο εφιάλτης κάθε οικοδέσποινας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λινό τραπεζομάντηλο, διαλύεται με λίγο... ούζο. Βάλε ένα απορροφητικό λευκό πανί κάτω από τον λεκέ και ρίξε επάνω του το θαυματουργό απόσταγμα. Θα δεις το σημάδι να εξαφανίζεται αμέσως μπροστά στα μάτια σου. Ακούγεται μαγικό, αλλά δουλεύει εγγυημένα.

Αίμα: Το αίμα, όπως και όλοι οι ζωικοί λεκέδες, μένει για πάντα αν πλυθεί με ζεστό νερό. Γι' αυτό πάντα χρησιμοποιούμε θερμοκρασίες το πολύ μέχρι 40 βαθμούς και το κανονικό απορρυπαντικό μας. Για σίγουρα αποτελέσματα, αναλαμβάνουμε δράση όσο ο λεκές είναι ακόμα νωπός: ξεπλένουμε πρώτα το ρούχο σε μια λεκάνη με κρύο νερό (όχι παγωμένο, αλλά 'σπασμένο' με λίγο ζεστό) τρίβοντας το με 2-3 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς. Έτσι το αίμα εξαφανίζεται στο λεπτό, χωρίς να αφήσει ίχνη. Στη συνέχεια μπορούμε να πλύνουμε το ύφασμα με την κανονική πλύση.
Εάν πέσει μελάνι σε ύφασμα πρόσεξε: Απαγορεύονται η ζέστη και το τρίψιμο.
Εάν πέσει μελάνι σε ύφασμα
πρόσεξε: Απαγορεύονται
η ζέστη και το τρίψιμο.

Ιδρώτας ή ούρα: Φτιάξε ένα μείγμα από αμμωνία και νερό και κάλυψε με αυτό τον λεκέ πριν βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο. Μια άλλη λύση είναι να φτιάξεις ένα μείγμα από νερό και ταλκ -ή αλεύρι εναλλακτικά- και να αλείψεις με αυτό τον λεκέ. Αφησέ το να στεγνώσει και μετά βούρτσισέ το. Λογικά ο λεκές θα κάνει... φτερά.

Μελάνι: Θυμήσου ότι σε αυτή την περίπτωση απαγορεύονται η ζέστη και το τρίψιμο. Θα απλώσουν τον λεκέ και θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Πάρε ένα ποτήρι ή ένα άλλο γυάλινο σκεύος με μεγαλύτερο στόμιο σε περίπτωση που ο λεκές είναι μεγαλύτερος και τέντωσε επάνω του το σημείο με το πρόβλημα. Ρίξε επάνω στον λεκέ οινόπνευμα, έτσι ώστε το ύφασμα να λειτουργήσει ως... σουρωτήρι. Ξέπλυνε την περιοχή με κρύο νερό και καθάρισέ το ως συνήθως.

Λάδι ή γράσο: Ρίξε στον λεκέ αλάτι, ταλκ, αλεύρι ή πίεσε με λίγη ψίχα ψωμιού. Μην τρίψεις καθόλου. Άφησέ το λίγο να απορροφήσει ό,τι μπορεί και μετά τίναξέ το. Μετά, βάλε το ρούχο επάνω σε μπόλικο χαρτί κουζίνας με τον λεκέ προς τα κάτω. Ρίξε λίγο καθαριστικό για πιάτα στο πίσω μέρος του λεκέ έτσι ώστε να διαλυθεί όσο περισσότερο κομμάτι του γίνεται. Άφησέ το για 1-2 λεπτά και μετά προετοίμασε το ρούχο για πλύσιμο στην πιο ζεστή θερμοκρασία που επιτρέπεται από τις οδηγίες.

Τσίχλα: Αν έχει κολλήσει τσίχλα σε ρούχο σου, βάλτο σε μια σακούλα και άφησέ το στην κατάψυξη για 1 ωρίτσα. Όταν το βγάλεις, η τσίχλα θα έχει σκληρύνει τόσο που θα «φύγει» μόνη της. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις επίσης, αν τρίψεις ένα κομμάτι πάγο πάνω στην τσίχλα.

Κερί: Το «κόλπο» με την κατάψυξη πιάνει και σε αυτή την περίπτωση. Αν μείνει κάποιο υπόλοιπο κεριού στο ύφασμα, ξύνεις όσο περισσότερο μπορείς με την ανάποδη ενός μαχαιριού, ή ένα κουτάλι και σιδερώνεις τον λεκέ ανάμεσα σε δύο κομμάτια χαρτιού κουζίνας, ένα από πάνω και ένα από κάτω. Επαναλαμβάνεις, αλλάζοντας με καθαρό χαρτί, μέχρι να φύγει και το τελευταίο ίχνος λίπους. Στη συνέχεια πλένεις το ύφασμα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχει.

Από τη Ζωή Κίττα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου