Κάνε τους στόχους σου πραγματικότητα!
09-01-2012
1. Φέρε στο μυαλό σου παλιές επιτυχίες
Η θεωρία Οι αθλητές πριν από τους αγώνες φέρνουν στο μυαλό τους τα κατορθώματά τους και ενθαρρύνονται να θυμηθούν ακριβώς πώς ένιωσαν: ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου τις παλιές προκλήσεις που ξεπέρασες με επιτυχία, ενισχύεις την πίστη στις δυνατότητές σου, ώστε να επαναλάβεις την επιτυχία στο μέλλον.
Η πρακτική Αν πρόκειται να κάνεις μια παρουσίαση στη δουλειά, επισκέψου προκαταβολικά το χώρο. Πολλοί αθλητές το κάνουν αυτό για να νιώσουν το περιβάλλον και να φανταστούν τον εαυτό τους να επιτυγχάνουν εκεί, όπως στο παρελθόν. Όταν ξαναβρεθείς εκεί, ο χώρος και η παρουσίαση θα έχουν απομυθοποιηθεί.
2. Κάνε το άγχος σύμμαχό σου
Η θεωρία Το άγχος δε χρειάζεται να είναι κάτι αρνητικό – μπορεί να σε κινητοποιήσει. Όταν οι αθλητές νιώθουν αγχωμένοι πριν από τον αγώνα, εκκρίνουν αδρεναλίνη – αν διοχετευθεί σωστά, θα τρέξουν ταχύτερα και θα αποδώσουν καλύτερα. Το σφίξιμο στο στομάχι είναι καλό – σημαίνει ότι έχεις μπει σε θέση μάχης. Πρέπει να μάθεις όμως να χρησιμοποιείς το στρες προς όφελός σου.
Η πρακτική Μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους προπονητές περιλαμβάνει τη σύσφιγξη και τη χαλάρωση κάθε μυός από το λαιμό έως τα πόδια. Σφίξε το μυ ενώ εισπνέεις, περίμενε κάποια δευτερόλεπτα και χαλάρωσε όταν εκπνεύσεις.
Διάβασε άλλες 3 τεχνικές των αθλητών...
3. Ξεπέρασε τα λάθη
Η θεωρία Όταν στοχεύεις ψηλά, σίγουρα θα κάνεις λάθη. Πρέπει να τα αναγνωρίσεις, να μάθεις από αυτά και να προχωρήσεις. Όταν οι αθλητές έχουν έναν κακό αγώνα, αναλύουν την απόδοσή τους, βρίσκουν πού έκαναν λάθος και υπόσχονται να το αλλάξουν.
Η πρακτική Το μυστικό είναι να μην κολλάς σε λάθη του παρελθόντος ή να συγκρίνεις τον εαυτό σου με νικητές, γιατί έτσι θα πέσεις ψυχολογικά, με αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή σου. Αν δεν πήρες την προαγωγή που ήθελες στη δουλειά, μην κάθεσαι να σκέφτεσαι ακριβώς τι είπες στη συνέντευξη. Ξεπέρασέ το και υποσχέσου ότι την επόμενη φορά θα είσαι καλύτερη.
4. Μάθε να δέχεσαι οδηγίες
Η θεωρία Οι αθλητές μαθαίνουν να μην αποφεύγουν την εποικοδομητική κριτική, αφού ίσως ακούσουν κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να δουν. Οι κορυφαίοι αθλητές δε θα τα είχαν καταφέρει αν δεν άκουγαν τις οδηγίες του προπονητή τους και δε δέχονταν κριτική.
Η πρακτική Αν δεν είσαι ανοιχτή στην κριτική, δε θα μάθεις ποτέ κάτι καινούργιο. Ζητά από αυτόν που σου μιλά να εξηγήσει με λεπτομέρειες το συλλογισμό του. Έτσι, θα αξιολογήσεις αν υπάρχει κάποια αλήθεια που δε θες να παραδεχθείς. Οι αθλητές είναι τελειομανείς και δε θέλουν να κάνουν λάθη, γι' αυτό και είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους.
Οι αθλητές θέτουν συγκεκριμένους στόχους κάθε σεζόν... Εσύ;
5. Θέσε ξεκάθαρους στόχους
Η θεωρία Οι αθλητές δε σκέφτονται απλώς ότι πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα ή πιο πολύ για να κερδίσουν το χρυσό. Πρέπει να βελτιώσουν την ταχύτητα και την απόσταση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, με συγκεκριμένους στόχους για κάθε προπόνηση, σεζόν και έτος.
Η πρακτική Βάλε στόχους βραχυπρόθεσμους και σαφείς. Θέτοντας ανέφικτους στόχους σε μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, αποθαρρυνόμαστε όταν δε δούμε αποτελέσματα σύντομα και χάνουμε το ενδιαφέρον μας. Εάν θέλεις περισσότερα λεφτά (και ποιος δε θέλει;) θέσε ρεαλιστικές προθεσμίες. Στόχευσε στο να αποπληρώσεις την κάρτα σου μέσα στους επόμενους 6 μήνες και κάνε το παν να τα καταφέρεις.
http://www.shape.gr/psixologia/nikise-to-agxos/nikitria-epitixia-agxos-p3.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου