ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες):
- 400 γρμ. μοσχάρι γάλακτος (κιλότο ή κόντρα η φιλέτο )
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή πορτομπέλο)
- 10 γρμ. αποξηραμένα μανιτάρια (πορτσίνι)
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 1/2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ.σ. μαυροδάφνη
- 1/2 φλ. ζωμός κρέατος
- 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 - 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το κρέας σε 2 φιλέτα και το
αλατοπιπερώνουμε. Ξεπλένουμε τα άγρια μανιτάρια και τα μουλιάζουμε με
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό ζεστό για 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και
κρατάμε το υγρό τους (αφού το σουρώσουμε σε ψιλή σήτα). Ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι.
Ροδίζουμε το κρέας για 3 – 4 λεπτά
από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να
μαραθούν για 2 – 3 λεπτά. Αφαιρούμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κονιάκ και
το κρασί και προσθέτουμε τα φρέσκα και τα αποξηραμένα μανιτάρια, καθώς
και το θυμάρι.
Προσθέτουμε το υγρό που μούλιασαν τα
μανιτάρια, καθώς και τον ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το
τηγάνι. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, να μαλακώσει το μοσχάρι και
να πυκνώσει η σάλτσα του. Προσθέτουμε την κρέμα, αφήνουμε να γλασάρει
και αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
ΔΙΠΛΗ ΤΕΡΙΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΓΛΑΣΕ
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος παγώματος: 3 ώρες
ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες):
- 250 γρμ. σοκολάτα με περιεκτικότητα 60 - 70% κακάο
- 250 γρμ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
- 2 κομμάτια τζίντζερ γλασέ ψιλοκομμένο
- 500 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 πρέζες κανέλα
- 1 πρέζα ανθός αλατιού
Για το σερβίρισμα:
- πουράκια σοκολάτας
- χτυπημένη κρέμα
- τζίντζερ γλασέ ή άλλο φρούτο γλασέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μπολ
πάνω σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος, σε
μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το τζίντζερ ή αντικαθιστούμε με άλλο φρούτο
γλασέ, όπως πορτοκάλι, νεράντζι, κλπ. Προσθέτουμε την κανέλα και τον
ανθό. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα με μίξερ για λίγα λεπτά, έως ότου σχηματιστούν κορυφές που στέκονται.
Ρίχνουμε
δυο - τρεις κουταλιές κρέμα χτυπημένη στο μίγμα σοκολάτας και με κοφτές
κινήσεις το αραιώνουμε. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Απαλά
ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Ντύνουμε
μικρή μακρόστενη φόρμα με μεμβράνη. Αδειάζουμε το μίγμα σοκολάτας,
ισιώνουμε την επιφάνεια και παγώνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 3 ώρες
να σταθεροποιηθεί.
Αναποδογυρίζουμε
τη φόρμα σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη μεμβράνη. Κόβουμε την τερίνα σε φέτες
με μαχαίρι βουτηγμένο σε καυτό νερό. Σερβίρουμε σε πιάτα με πουράκια
σοκολάτας, χτυπημένη κρέμα και λίγο τζίντζερ γλασέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου