Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΛΑΣΤΙΧΩΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Αστρολογικές προβλέψεις
Θα ξαναειμαστε μαζι; Πως θα εξελιχθει η σχεση μου; Ποτε να αρχισω διαιτα για να χω επιτυχια; Πού να ταξιδεψω για να βρω τον ερωτα;
Αναλύσεις γενέθλιου χάρτη,συναστρίας,ηλιακής και σεληνιακής επιστροφής.Διελεύσεις πρόοδοι .Αμεσες απαντησεις εχεμυθεια σοβαροτητα : astro-danai@hotmail.com
astro-danai.webnode.gr

Κατηγορίες συνταγών Κατηγορία Γλυκά Γλυκά ζύμης Το λαστιχωτό τσουρέκι του φούρνου
Το λαστιχωτό τσουρέκι του φούρνου AdTech Ad
Bαθμολογία:    
      

    1 ψήφοι
Προστέθηκε από AKAMATA, 26.03.14
Περιγραφή

Μετά απο προσπάθειες και αρκετή μελέτη απο το διαδίκτυο, αλλά και ανάκριση στον φούρναρη της γειτονιάς, κατάφερα να κάνω τσουρέκια σαν αγοραστά. Με τα κορδόνια τους και την λαστιχωτή υφή και χωρίς ζύμωμα στο χέρι.
Το λαστιχωτό τσουρέκι του φούρνου

Συνταγή από:

AKAMATA
2 Συνταγές
2 Φωτογραφίες
Unfollow

    + στις Συνταγές μου
    + στη λίστα μου
    Δώσε βαθμό ή σχόλιο
    Προσωπικό σημείωμα
    Ανέβασε φωτογραφία
    Εκτύπωση
    Στείλτο με e-mail
    Οι Συνταγές μου

Τι χρειαζόμαστε:

    90 ml χλιαρό νερό
    75 g νωπή μαγιά
    900 g αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
    150 g βούτυρο γάλακτος
    225 g ζάχαρη (είναι γλυκά)
    3 αυγά (+1 για το γλάσο)
    250 ml γάλα
    1 κ.γ. αλάτι
    4 g μαχλέπι κοπανισμένο
    5 κόκκους κακουλέ κοπανισμένο (εμένα δεν μου αρέσει, δεν βάζω)
    5 μπαλάκια μαστίχα κοπανισμένη
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
    σπόρους απο 1 βανίλα (προεραιτικά)



Για το γλάσο:


    1 αυγό
    2 - 3 κ.σ. νερό
    3 κ.γ. ζάχαρη



Για τη διακόσμηση:


    αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι

Στα γρήγορα
Κατηγορία
Γλυκά ζύμης
Μέθοδος
Φούρνου
Διατροφή
Χορτοφαγική
Φτιάχνει
4 μεγάλα τσουρέκια
AdTech Ad
Πώς το κάνουμε:

    Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 70 g από το αλεύρι. Τη σκεπάζουμε με μεβράνη σε θερμοκρασία χώρου να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min. Όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά. Εγώ το κάνω από το απόγευμα για να συνεχίσω το βήμα 2 το βράδυ αργά.
    Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι 42o C (να αντέχει άνετα το χέρι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
    Βάζουμε στο μιξερ με τον αυγοδάρτη τα αυγά και χτυπάμε 2-3 λεπτά να γίνουν αφράτα και πηχτά. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα με το γάλα και χτυπάμε. Αλλάζουμε εργαλείο και βάζουμε τον ζυμωτή στην χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδικά το αλεύρι. Όταν αποκτήσει ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνουμε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Έπειτα συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το αλεύρι.
    Λιώνουμε το βούτυρο σιγα σιγά και αποσύρουμε απο τη φωτιά για να χαμηλώσει η θερμοκρασία του.
    Συνεχίζεται στο μεταξύ το ζύμωμα μέχρι που να ξεκολλάει όλο το ζυμάρι απο τα τοιχώματα και τον πάτο του μίξερ ( περίπου 20’)
    Ρίχνουμε στο τέλος σταδιακά το λιωμένο βούτυρο επάνω στη ζύμη και συνεχίζει το μίξερ στην minimum ταχύτητα, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Αν χρειαστεί στο τέλος βάζουμε και χέρι. Δεν παραδουλεύουμε σε αυτό το στάδιο.
    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία χώρου ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (θέλει περίπου 3 ώρες, αλλά και όλο το βράδυ να μείνει δεν παθαίνει τίποτα).
    Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και διπλώνουμε 3-4 φορές για να φύγουν όλες οι φουσκάλες. Ξαναφήνουμε να φουσκώσει για κανα 2 ώρο. Αυτό το βήμα μπορεί και να μην γίνει…
    Μετά παλι ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε ο,τι σχημα μας φωτίσει και τα στρώνουμε σε ταψια πάνω σε λαδόκολλα.
    Σκεπάζουμε με λαδοκολλα (για να μην κολλήσουν) και κουβέρτες και αφήνουμε να διπλασιασθεί σε όγκο σε θερμοκρασία χώρου. Αργει πολύ να φουσκώσει. Φαίνεται ότι δεν θα πετύχει. Αν περάσουνε 2 ωρες και δεν εχει γινει πολυ φουσκωτό βάζουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο (μεχρι 40 βαθμους).
    Ανοίγουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμους. Μόλις πιάσει καλά θερμοκρασία αλείφουμε απαλά με το μίγμα αυγό νερό (χλιαρό) ζάχαρη, πασπαλίζουμε με ό,τι θέλουμε, βάζουμε μέσα το ταψί στην προτελευταία θέση και σβήνουμε τον φουρνο μετά από 2’.
    Θέλει περίπου 20’ – 25’ σε σβηστό φούρνο.
    Η ζύμη φουσκώνει αργά, και έτσι οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη. Επίσης το ψήσιμο σε σβηστό φούρνο είναι αυτό που νομίζω το κάνει λαστιχωτό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για το κοπάνισμα βάζουμε 4-5 κουταλάκια ζάχαρη, πλέον αυτής που αναφέρεται παραπάνω μαζί με τα αρωματικά στο Multi. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ειδικά το αλεύρι το βάζουμε στον φούρνο στους 40 βαθμούς να είναι χλιαρό.

Πήρα τη βασική συνταγή για τσουρέκι απο εδώ  και άλλαξα την εκτέλεση και το ψήσιμο σύμφωνα με τις οδηγίες του φούρναρη αλλά και από έρευνα στο διαδίκτυο. Επίσης αγόρασα αλέυρι για τσουρέκι απο τον φούρνο της γειτονιάς. Είναι καλύτερο απο του εμπορίου. Νομίζω αυτά του εμπορίου πρέπει να ενισχυθούν με λίγη γλουτένη, γιατί αυτή είναι που κάνει τη διαφορά στις ίνες. Δεν μπορούσα να δεχτώ οτι τα κορδόνια οφείλονται στο ζύμωμα στο χέρι, γιατί οι φούρνοι που τα πετυχαίνουν δεν ζυμώνουν στο χέρι τόσα κιλά αλεύρι.



Σχετικές συνταγές
Τσουρέκια της Γκόλφως Τσουρέκια της Γκόλφως
      
      
(94)
Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Τσουρέκια στο μίξερ Τσουρέκια στο μίξερ
      
      
(1)
Τσουρέκια Πασχαλινά Τσουρέκια Πασχαλινά
Τσουρεκάκια πολίτικα Τσουρεκάκια πολίτικα
Πεντανόστιμα τσουρέκια της γιαγιάς μου Πεντανόστιμα τσουρέκια της γιαγιάς μου
      
      
(15)
Πασχαλινά Σμυρνέικα τσουρεκάκια Πασχαλινά Σμυρνέικα τσουρεκάκια
      
      
(1)
Μυρωδάτα τσουρέκια Μυρωδάτα τσουρέκια
      
      
(1)
Πασχαλινά τέλεια τσουρεκάκια Πασχαλινά τέλεια τσουρεκάκια
      
      
(1)
Τσουρέκι το ενάμιση Τσουρέκι το ενάμιση
      
      
(18)
Τσουρέκι στον Αρτοπαρασκευαστή Τσουρέκι στον Αρτοπαρασκευαστή
      
      
(18)
Πανεύκολα τσουρέκια με φαρίνα Πανεύκολα τσουρέκια με φαρίνα
      
      
(4)
Τσουρεκάκια Τσουρεκάκια
      
      
(311)
Τσουρέκι απο τον Ηλία Μαμαλάκη Τσουρέκι απο τον Ηλία Μαμαλάκη
      
      
(3)
Τσουρέκια της Ζωής Τσουρέκια της Ζωής
      
      
(25)
Τσουρέκια της γιαγιάς Σοφίας Τσουρέκια της γιαγιάς Σοφίας
Τσουρέκι Τσουρέκι
      
      
(23)
Αφράτα τσουρέκια Αφράτα τσουρέκια
      
      
(63)

    1
    2
    3
    4
    5

Βαθμολογήστε και σχολιάστε αυτή τη συνταγή

4 Όλα
0 Σχόλια
4 Ερωτήσεις
0 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από renata4010, 29-3-14 
    πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!γι' αυτό σου δίνω 4 πιρουνάκια! θέλω να την δοκιμάσω γιατί δεν έχω πετύχει ποτέ να κάνω τσουρέκια με κορδόνια όπως τα αγοραστά. λέω να κάνω μισή δόση αρχικά, για να δω πώς θα γίνουν. έχω μεγάλη περιέργεια όσον αφορά το ψήσιμό. δεν το έχω ξανασυναντήσει και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. άραγε ο σβηστός φούρνος θα κάνει την διαφορά? με το μίξερ δεν γίνεται σκληρό το τσουρέκι μετά από 2 μέρες?
    #
    Σχόλιο από AKAMATA, 29-3-14 
    Ευχαριστώ πολύ. Κρατάνε φρέσκα μέχρι και 5 ημέρες αν τα τυλίξεις με μεμβράνη μόλις κρυώσουν. Επίσης μπορείς να τα βάλεις και στην κατάψυξη σε αυτό το στάδιο. Κι εγώ δεν μπορούσα να το πετύχω με κορδόνια και είχα δοκιμάσει αρκετές συνταγές. Το ζύμωμα πρέπει να είναι για πολλή ώρα πριν το βούτυρο και μόλις αρχίσεις να βάζεις το βούτυρο (σιγά σιγά) το σταματάς μόλις αυτό ενσωματωθεί. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να προσέξεις μην παραζυμώσεις. Ο σβηστός φούρνος πιστεύω παίζεισημαντικό ρόλο στο να μην στεγνώσουν και να γίνουν μαλακά και τα κορδόνια έχουν σχέση και με το αλεύρι. Αν μπορείς πάρε να δοκιμάσεις με αλέυρι για τσουρέκι απο τον φούρνο της γειτονιάς σου. Εγώ παίρνω ένα που το λέει super american. Αλλιώς ενίσχυσε αυτά του super market με λίγη σκόνη γλουτένης. Καλά επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 29-3-14 
    Με ενδιαφέρει η συνταγή σου,πολύ.
    Διευκρίνησέ μου μόνο το θέμα του μη ψησίματος..
    Επαρκεί ο σβησμένος φούρνος για να ψηθούν τα τσουρέκια;;
    Αν κι έχει κάψει καλά,με ένα 2λεπτο,μόνο,σε λειτουργία,ψήνονται;;Δεν "κάθονται"που πέφτει η θερμοκρασία;

    Ευχαριστώ.

    Και κάτι ακόμη renata4010,δε βαθμολογούμε συνταγή χωρίς δοκιμή.Γιατί 4 πηρουνάκια;Έτσι αψυχολόγητα;
    #
    Σχόλιο από AKAMATA, 29-3-14 
    Φαίνεται απίστευτο κι όμως έτσι ψήνονται. Ο φούρναρης της γειτονιάς μου το είπε. Εγώ τον καίω τα βάζω μέσα αφού έχει πιάσει η θερμοκρασία για καλά και μετά τον σβήνω αμέσως. Αν έχει κάψει καλά δεν θέλει ούτε το δίλεπτο. Είπα να τον αφήσετε 2' αναμένο γιατί μου έχει τύχει να μην έχει κάψει καλά και στο τέταρτο αναγκάστηκα να τον ανοίξω πάλι για ένα λεπτό. Μια φορά μου κάθησαν που τα έπλασα με λαδωμένα χέρια. Τελικά στο πλάσιμο των κορδονιών βάζω ενα τσικ (μια πρέζα, όχι παραπάνω) αλεύρι. Δοκίμασε την και μου λες εντυπώσεις.
Βαθμολογήστε και σχολιάστε αυτή τη συνταγή






Διαβάστε περισότερο: Το λαστιχωτό τσουρέκι του φούρνου http://www.sintagespareas.gr/sintages/to-lastixoto-tsoureki-tou-fournou.html#ixzz2xO2p7rD0











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου