Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΛΛΙΔΗΣ ΙΝΔΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

19/3/14

ΦΑΚΕΣ TARKA DAL

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):

2 φλ. φακές
1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις απαλό
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. χυμός ντομάτας
100 γρμ. τζίντζερ σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο
λίγα κλαράκια κόλιανδρος
χυμός από 2 λεμόνια ή 3 λάϊμ
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. κάρυ
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε με λίγο νερό να πάρουν μερικές βράσεις. Χύνουμε το πρώτο νερό, στραγγίζουμε, προσθέτουμε φρέσκο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Ροδίζουμε με το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αχνίζουμε για ακόμα 2 - 3 λεπτά.
Βάζουμε στο τηγάνι τις φακές, τη ντομάτα, τον κόλιανδρο και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Τελευταία στιγμή προσθέτουμε τον χυμό από τα λάιμ.


ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΣΑΜΟΣΑΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):

4 φύλλα κρούστας
1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις απαλό

Για τη γέμιση:

1 κ.σ. flora
3 πατάτες βρασμένες
2 φλ. αρακάς βρασμένος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ. τζίντζερ
6 κλαράκια κόλιανδρος
1/2 κ.γ. πάπρικα
2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κάρυ
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε τις πατάτες και τον αρακά σε ένα μπολ με το πιρούνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το flora και τα μπαχαρικά για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά και τα βάζουμε στο μπολ με τον πουρέ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τα φύλλα ανά δύο και τα λαδώνουμε. Κόβουμε σε λωρίδες και βάζουμε στην άκρη λίγη γέμιση. Τυλίγουμε σε τριγωνάκια και αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.


ΙΝΔΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ ΑΡΑΚΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):

3 φλ. αρακάς
2 κ.σ. flora
1 πατάτα σε χοντρά κυβάκια
4 κλαράκια κόλιανδρου ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 δαφνόφυλλο
100 γρμ. τζίντζερ
1/2 κ.γ. κίτρινο κάρυ
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αχνίζουμε το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο μαζί με το μισό flora σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Βάζουμε στο φαγητό 1 ποτήρι νερό και το σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αλέθουμε τον αρακά στο μπλέντερ μαζί με το υπόλοιπο flora.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου